Choď na obsah Choď na menu
 


21. 9. 2012

Zdravé čerstvé šťavy

Ovocie a zelenina v tekutej forme, čiže šťava z nich, je výdatným doplnkom výživy, hoci by v nijakom prípade nemala nahradiť konzumovanie celých plodov, pretože nevyhnutnou zložkou potravy je aj vláknina. Pohár s obsahom 200-300 ml odšťaveného ovocia pred jedlom zdravému človeku úplne postačí. Opatrní pri pití štiav by mali byť tí, ktorí majú problémy s prekyslením žalúdka alebo trpia na žalúdočné vredy. Mnohí, ktorí si ovocie alebo zeleninu dopestujú sami, sa pri odšťavovaní dopúšťajú hrubej chyby, keď ovocie napadnuté hnilobou povykrajujú a "dobrú" časť odšťavia. Takéto ovocie či zelenina patria do odpadu! Môžu totiž spôsobiť nenapravidelné škody na pečeni, poškodiť slezinu i obličky. Obsahujú jedovaté látky mykotoxíny, ktoré sú známe svojimi rakovinotvornými účinkami.

 

ovocne_stavy.jpg


 

Mykotoxíny sú odolné aj proti tepelnému spracovaniu a chemickým zásahom.


Blíži sa obdobie vhodné na detoxikáciu organizmu, ale aj posilnenie unaveného organizmu. Najúčinnejší spôsob, ako plynule odstraňovať toxické zvyšky z tela, je konzumovanie jedál s vysokým obsahom vody. Zo všetkých potravín má najvyšší obsah vody ovocie. Šťava z ovocia, ale aj zo zeleniny, človeka zasýti, osvieži, dodá potrebnú dávku výživných látok. Nikdy však pri pití štiav nemiešajte ovocie a zeleninu. Výnimkou sú jablká a mrkva. Tie možno miešať s čímkoľvek.


Ovocné i zeleninové šťavy hýria množstvom farieb, čo poteší naše oči, ale má vplyv aj v rámci prevencie chorôb. Farba závisí od pigmentov, ktoré sa nazývajú fytochemikálie. Zjednodušene možno povedať že žlté a oranžové ovocie i zelenina obsahujú vzácne karotenoidy, ktoré majú pozitívny vplyv na zrak a znižujú riziko degenerácie makuly (žltej škvrny). Má aj protirakovinové účinky. Biele ovocie a zelenina udržujú okrem iného na uzde cholesterol. Zelená farba má taktiež protirakovinové účinky, spomeňme napríklad brokolicu či kapustu, ktoré sú tým známe. Modrá a purpurová farba aktívne napomáha udržať si dobrú pamäť, ale má napríklad aj pozitívny vplyv na močové cesty.

 

ovocne_a_zeleninove_stavy.jpg

 

Najlepšie bude, ak budete ovocné a zeleninové šťavy pri pití striedať. Najmä diabetici a ľudia s poruchou glukózovej tolerancie by si mali uvedomiť, že veľké množstvo ovocnej šťavy alebo kokteilu by mohlo preťažiť organizmus ovocným cukrom. Šťavu z tmavej listovej zeleniny, napríklad brokolice, špenátu, žeruchy, stopkového zeleru a tmavej červenej zeleniny, napríklad z cvikly a červenej kapusty, vždy rieďte v pomere 1:3. Táto zelenina má intenzívnu chuť a aj jej účinok je intenzívny. Ovocné a zeleninové šťavy by mali byť podávané pokiaľ možno v ten istý deň, ako sú vyrobené. Tým sa zaručuje maximálny obsah živín. Niektoré vitamíny a enzýmy sú mimoriadne citlivé na vzduch a ak sú mu vystavené, ničia sa už počas niekoľkých hodín. Preto jedine čerstvé šťavy sú zdrojom živých, biologicky aktívnych látok – vitamínov, enzýmov, antioxidantov, nevyhnutných pre optimálne fungovanie organizmu.

sexup2_sk.jpg

Čerstvé verzus trvanlivé (pasterizované) šťavy


• čerstvá šťava má zásaditú reakciu a je plná „živých“ biologicky aktívnych látok (vitamíny, enzýmy, antioxidanty).
• pasterizované šťavy organizmus prekysľujú, pričom samotná pasterizácia (zahriatie nad 60°C) účinne likviduje väčšinu vitamínov, enzýmov a antioxidantov, ktoré sú citlivé na teplo.

Účinnosť čerstvých štiav sa vysvetľuje aj tým, že organizmus sa nemusí namáhať trávením pevných častí a oddeľovaním vitálnych látok od vlákniny
Čerstvé šťavy dodajú telu dôležité minerály a stopové prvky vo forme využiteľnej pre organizmus

Zaradenie čerstvo pripravených štiav do vášho jedálneho lístku je ten najjednoduchší spôsob, ako prispieť k svojmu zdraviu, kráse, sviežosti, dobrej nálade a všeobecnému prospechu. Čerstvé šťavy sú nabité toľkými blahodarnými živinami a látkami, že by bolo hriechom, nevyužiť tento prírodný liek.A ešte pôsobia ako prírodné afrodiziakum.

Odporúčania:
Účinok čerstvých štiav môže byť veľmi intenzívny. Preto, ak nie ste na šťavy zvyknutí, rieďte ich najskôr vodou a nepite spočiatku viac ako 500 ml denne. Neskôr možno denné množstvo zvýšiť na dvojnásobok, pochopiteľne rozdelené do niekoľkých dávok.
Vhodnejšie ako denne konzumovať len jeden druh šťavy je ich striedanie, aby ste z nich získali maximum. Dbajte na pestrosť pri ich výbere, organizmu tak bude poskytnuté čo najširšie spektrum výživných látok.
Ak máte diabetes alebo poruchu glukózovej tolerancie, dajte prednosť zeleninovým šťavám pred ovocnými.

Upozornenie:
Treba si uvedomiť niekoľko vecí. Čerstvé šťavy nie sú medicínou na náhle nevoľnosti, ale poskytujú bohatú dávku živín, ktoré pomáhajú zvýšiť našu vnútornú odolnosť a urýchľujú zotavovanie. Ich prečisťujúca sila doslova vyplavuje toxíny z tela. Ak nemáte chuť na jedlo, pohár ozdravujúcej čerstvej šťavy je možno práve to, čo potrebujete.

Ovocné šťavy

Jahodová šťava
Bohatá na betakarotén, kyselinu listovú, biotín, vitamín C. Obsahuje menšie množstvo vitamínov skupiny B - B1, B2, B3, B6, vitamínu E, draslíka, fosforu, horčíka, chlóru, síry, medi, zinku a železa. Priaznivo pôsobí pri dne a reumatizme.

Hrušková šťava
Obsahuje betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík, vápnik, trochu mangánu, medi, zinku a železa. Bohatá je na alkalické substancie. Pôsobí močopudne, zbavuje organizmus škodlivých látok.

Jablková šťava
Bohatá na betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C. Poskytuje aj vitamíny skupiny B a vitamín E. Z ďalších látok má bohaté zastúpenie draslík, fosfor, horčík, chlór, síra, vápnik, meď a zinok. Šťava z jabĺk sa môže miešať so zeleninovými šťavami. Užitočná je pri horúčkach a zápaloch, ale aj pri redukcii hmotnosti.

Hroznová šťava
Poskytuje veľkú dávku vitamínu C a E, trochu B1, B2, B3. Bohatá je na draslík, fosfor, horčík, síru, sodík, vápnik, v menšej miere je zastúpený zinok, meď a železo. Hroznová šťava pomáha pri vylučovaní kyseliny močovej z tela.

 

 

stavy_z_ovocia.jpg

 

 

Ananásová šťava

 

Ananásová šťava je jantárovej farby a má príjemnú sladkú chuť. Obsahuje enzým bromelín, ktorý má vynikajúce protizápalové vlastnosti.
Ananásová šťava je bohatá na kyseliny, najmä kyselinu citrónovú, maleínovú a tartarínovú, ktoré napomáhajú tráveniu a pôsobia močopudne.

Vitamíny: Ananásová šťava je bohatá na beta-karotén, kyselinu listovú, vitamín C.
Z minerálov obsahuje hlavne draslík, fosfor, horčík, sodík a vápnik, v menšej miere tiež meď, zinok a železo.

Pomarančová šťava – skvelá chuť, po každej stránke výborná šťava, je dobrá samotná ale i v kombinácii s inými citrusmi. Je iba málo ovocných štiav, ktorých alkalický účinok sa pri prekyslení organizmu prejaví tak rýchlo ako u pomarančovej šťavy. Preto sa pomarančová šťava často pije aj počas pôstnej kúry.

Vitamíny: beta-karotén, vit. C, malé množstvo vitamínov komplexu B a vit. E.
Minerály: draslík, fosfor, horčík, vápnik, malé množstvo mangánu, medi, zinku a železa.

Grapefruitová šťava – jemná, mierne trpkastá šťava krémovej konzistencie, je výborná samotná i kombinovaná s inými šťavami.


Je preukázateľne jedným z najhodnotnejších prostriedkov na odstraňovanie anorganického (nevyužiteľného pre organizmus) vápnika, ktorý sa napr. pri atritíde (bolestivý zápal kĺbov) usadzuje v chrupavke kĺbov ako dôsledok narušenej činnosti vylučovacích orgánov a možno aj nadmernej konzumácie výrobkov z bielej múky.

Vitamíny: beta-karotén, kys. Listová, vit. C, malé množstvo vitamínov komplexu B a vit. E.

Minerály: draslík, fosfor, horčík, vápnik, malé množstvo mangánu, medi a zinku.

 

Citrónová šťava

 

Citróny sú obľúbené nielen pre ich osviežujúcu kyslú chuť a vôňu, ale predovšetkým pre obsah vitamínu C a tiež vitamínu P (bioflavonoidy). 100 g citrónovej šťavy s dužinou obsahuje až 500 mg vitamínu C. Ťažko je určiť potrebu dennej dávky vitamínu C, pretože hoci je jeho priemerná denná potreba 70-120 mg, pri rozčúlení, v strese alebo psychickom  šoku môže organizmus za deň spotrebovať až 3 000 mg vitamínu C. Okrem toho, ak je srdce v predinfarktovom stave, odčerpáva všetok vitamín C pre seba a organizmus trpí jeho akútnym nedostatkom. Choroba z chronického nedostatku vitamínu C je známa pod názvom skorbut.
Tento vitamín je tiež antioxidant, to znamená, že patrí do skupiny tých látok, ktoré chránia pred tzv. civilizačnými chorobami (ochorenia srdca a krvného obehu, vysoký krvný tlak, nádorové ochorenia a pod.).


VItamín C je nesmierne citlivý a nestály. Ničí ho vysoká, ale aj nízka teplota, styk so železom.
Citróny obsahujú okrem vitamínov C a P aj minerály: K, Mg, Ca, P, síru a vitamíny B1 a PP. Tiež obsahujú hodne fytoncidov, ktoré ničia mikroorganizmy - citrónovou šťavou sa napr. doporučuje vytierať hrdlo pri angíne.
Citróny sú vhodné nielen pri prechladnutí, ale aj pri rôznych formách reumatizmu, atheroskleróze, obezite i niektorých ochoreniach pečene.

 

Zeleninové šťavy

Šťava z bielej kapusty
Dodáva kyselinu listovú, vitamín C, E, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík, chlór, sodík, vápnik, meď, zinok, železo. Odporúča sa piť pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch, pri zápche, problémoch s pečeňou. Takisto pomáha pri prekonávaní alkoholovej ,,opice". Častá konzumácia kapustovej šťavy z tela vyplavuje jód, ktorý je potrebný na správnu funkciu štítnej žľazy. Kapustovú šťavu možno miešať s mrkvovou šťavou.

Mrkvová šťava
Je základom pre mix s inou zeleninou. Bohatá je na betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C, E, obsahuje aj vitamíny skupiny B, vysokú dávku draslíka, ďalej fosfor, horčík, chlór, síru, sodík, vápnik, meď, zinok, železo. Šťavu z mrkvy možno miešať so všetkými druhmi ovocia. Má širokospektrálny účinok. Pomáha pri liečbe a prevencii chorôb očí, zvyšuje odolnosť proti infekciám, chráni nervový systém, zachováva štruktúru a pevnosť kostí a zubov, čistí organizmus. Vylepšuje kvalitu pleti. Pre lepšiu vstrebateľnosť je vhodné zmiešať ju s niekoľkými kvapkami rastlinného oleja. Mrkvová šťava je pre jej sladkú a lahodnú chuť vhodná na pitie tak čistá a nezriedená ako aj v kombinácii s inými šťavami, ktorých chuť dokáže zjemniť. Jej blahodarné účinky na ľudský organizmus sú pomerne rozsiahle.

Obsahuje vitamíny: beta-karotén, kyselinu listovú, vit. C, vitamíny komplexu B, biotín a vit. E.


Minerály: draslík, fosfor, horčík, vápnik


Mrkva patrí k najbohatším zdrojom provitamínu A. Vitamín A je dôležitý v detstve pre rast organizmu, dospievajúci ocenia jeho vplyv na kvalitu pleti a regeneráciu unaveného zraku všetci, čo musia tráviť dlhé hodiny za PC monitorom. Dostatočný prísun tohto vitamínu by si mali zabezpečiť aj vodiči, tráviaci veľa času na cestách a najmä pokiaľ musia jazdiť aj v noci.. Je to totiž najlepší liek na šeroslepotu. Nedostatok vitamínu A sa prejaví napríklad tak, že dlho trvá kým si zrak zvykne na tmu po prechode z jasne osvetlenej miestnosti.
Vitamín A tiež udržuje v dobrom stave všetky sliznice, k svojej funkcii ho potrebujú tiež všetky žľazy s vnútornou sekréciou. Vitamín A je dôležitý aj pre lepšie zvládanie stresu.
Vitamín A patrí tiež k látkam, ktoré chránia pred následkami vyplývajúcimi zo znečisteného ovzdušia a vôbec celého životného prostredia.


VItamín A je citlivý na slnečné svetlo.


Okrem provitamínu A, mrkva obsahuje tiež vitamíny B1, B2 a kyselinu pantonenovú. Dôležitý je tiež fakt, že mrkva patrí k výrazne zásadotvorným potravinám (+9), čo má význam pre všetkých, ktorí si doprajú hodne mäsa alebo múčnych jedál, čiže kyselinotvorných pokrmov. Upravuje acidobázickú rovnováhu (rovnováha kyselín a zásad v organizme), bráni vzniku acidózy (prekyslenia organizmu) a následným problémom (žalúdočné a dvanástorníkové vredy a pod.)
Z minerálnych látok mrkva obsahuje najmä draslík a sodík,  stredne veľké množstvá zlúčenin vápnika, horčíka, železa, fosforu a síry.


Z kozmetického hľadiska je mrkva najlacnejší skrášľujúci prostriedok.
Pitie mrkvovej šťavy sa doporučuje aj fajčiarom, pretože vitamín A blokuje pôsobenie benzpyrénu, čo je karcinogénna látka nachádzajúca sa v tabakovom dyme.

Uhorková šťava
Dodáva kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, horčík, draslík, chlór, síru, vápnik a ďalšie stopové prvky. Uhorka patrí medzi najlepšie prírodné diuretiká (látky s močopudným účinkom). Vďaka vysokému obsahu kremíka a síry podporuje rast vlasov a nechtov. Šťava sa odporúča pri lámavých nechtoch a vypadávaní vlasov.

Zemiaková šťava
Cenná je pre vysoký obsah kyseliny listovej, vitamínu C, vitamínu skupiny B, draslíku, fosforu, horčíku síry, vápnika, medi, zinku a železa. Šťava má silný alkalický (zásaditý) účinok. Vhodná je pri prekyslenom organizme. Priaznivo ovplyvňuje vredovú chorobu žalúdka a paradentózu.

Paradajková šťava
Paradajkovú šťavu by ste mali mať vždy doma, pretože je ako brzda hladu priam na nezaplatenie. 100 g má len 17 kcal. Paradajkovú šťavu si môžete pripraviť ako Bloody Mary, len bez alkoholu. Do šťavy pridajte kocky ľadu, trochu citrónovej šťavy, štipku čierneho korenia a ste sýta na niekoľko hodín. Ak namiesto ľadu pridáte olivový olej, korenie a bazalku, vyrobili ste si výbornú náhradu polievky.

Cviklová šťava
Podporuje tvorbu červených krviniek. Šťava z cvikly obsahuje organické minerálne soli, ktoré obnovujú bunkové tkanivá vážne poškodené dlhodobou konzumáciou alkoholu. Cviklová šťava blahodarne pôsobí na poškodenú pečeň. Má horkú chuť, a preto je vhodné ju zriediť mrkvovou šťavou alebo šťavou z listovej zeleniny. Pri kombinácii cvikla, mrkva, zeler, zemiak a petržlen je veľmi vhodné zapiť šťavu aj čajom, ktorý podporuje močopudný mechanizmus a napomáha z tela vyplaviť všetky škodlivé látky.

Petržlenová šťava
Je veľmi účinná na konzumáciu u ľudí s akné, a to nielen na pitie, ale aj na potieranie postihnutých miest.

 www.okzdravie.sk