Sirup z Materinej dúšky
Je máj a materina dúška už začína kvitnúť aspoň u nás dole na juhu. Túto malú bylinku ani nie je možné prehliadnuť lebo vás zasiahne jej prenikavá vôňa, a už len tá lieči.
Takže ja sirup robím takto, nerobím ho veľa na litre, ale maximálne tak 1 liter. Nazbierame si riadne dve dvoj hrste materinej dúšky, doma ju rozložíme nech z nej povylieza hmyz, medzi tým si dáme variť 0,7 l vody, po zovretí počkáme kým trošku vychladne, šupneme tam bylinku jeden celý nakrájaný citrón, hrniec prikryjeme a necháme to celé macerovať niekde v chlade aspoň 48 hodín.
Potom to treba celé precediť, ja používam aj husté sitko ale aj gázu, takto riadne precedené vyžmýkané dáme variť spolu so 700g cukru a pol lyžičky kyseliny citrónovej. Ja takúto zmes nechám len zovrieť (niekto to necháva prejsť varom až 5 minút ), odstavím a hneď nalievam do fľaše samozrejme čistej. Znova vrch sirupu zakvapkám najlepšie dobrou domácou pálenkou, tá nám slúži ako konzervant.
Materina dúška má proti bakteriálne, protivírusové, protiplesňové účinky, je dobrá pri tráviacich poruchách, najmä proti hnačke, odhlieňuje a zmierňuje kašeľ, je dobrá proti únave.
A znova nezabudnúť pri zbieraní poďakovať J
Autor: Jana Kucmenová