Choď na obsah Choď na menu
 


5. 12. 2013

Rizoto, ktoré som nevaril

Aj dnes pokračujeme s naším seriálom firmeného varenia, tento krát s rizorom, ktoré som nevaril ja. No áno, dnes som si preži svoje "vyhnanie z raja" / cháp, z kuchyne/. Jednoducho som bol vykázaný kolegyňou Janou z kuchyne, že nech tam neposkakujem ako pajác a robím niečo užitočné, kedže rizoto som ešte nikdy nevaril /no a čo, aj ja možem niečo, niekedy, nevariť/. A tak som robil: papal mrkvu ...a takto z nej ubúdalo...

 

mrkva1.jpg

5

 

 

mrkva2.jpg

4

 

 

 

mrkva3.jpg

3

 

 

mrkva4.jpg

2

 

 

 

mrkva5.jpg

1

 

 

tanier.jpg

tanier

 

 

Čas: Sme dobrí, čo dobrí najlepší, stihli sme to cakum-prás do jednej hodiny, ako vždy. Zhrniem to čas prípravy 60min. SEČ ...a tu je to asi jedno, jedna hodina pacifického času trvá, asi tak dlho ako jedna hodina stredoeurópskeho času :-) a časový posun? :-))))

Ingrediencie: a čo ja viem, ja som ho len jedol.....ale opýtam sa, je tam ryža, šampióny, mrkva, pór, hrášok, záchranársky vrtuľníik (ten akurát pristával, nejaká búračka) šľahačková smotana (nešľahať), voda, olej, kari, sušené paradajky, koriander, masala, vegeta, parmezán.

Nástroje: Náš milovaný hrniec, náš druhý milovaný hrniec a do trojky naša obľúbená, milovaná panvica, čínske paličky, ktoré vôbec nepoužijeme (ale hodia sa mi k tej ryži), miešatko, chňapka, nejaký ten stôl za ktorým to jedlo zbaštíme.

Postup: Varíme ryžu, to ako prvé, medzi tým v inom hrnci sa nám varí mrkva s troškou vody a popri tom v panvici opražíme nakrájané šampióny.

AUCHTUNG: Pri varení ryže dodržujte pomer jeden hrnček ryže a dva a pol chlapa teda hrnčeka vody. Nevaríme husté rizoto ale viac redšie.

Teste pred dovarením ryže pridáme do nej hrášok a pór. Do hrnca s mrkvou pridáme smotanu a necháme zovrieť. A toto všetko spolu zmiešame s ryžou. So zmiešanými pocitmi. Pre vyšší level chuti si môžme nastrúhať na ririzotko aj parmezán.

Foto: Dnes je to z mojej strany  viac o fotkách, ako o písani.

 

rizoto.jpg

 

 na to že som to nevaril, dobre odfotené

 

 

rizoto2.jpg

musím sa pochváliť, chutilo mi

 

 

 

energetak_xs.jpg

a trošku energie :-)

 

Poznámka: Vie mi niekto "sakra" vysvetliť, prečo je teda ryža s tvrdým y a rizoto s mäkým i ? V tom bude iste nejaká konšpiračná teória. Hodinu nad tým rozmýšľaľ, no iba sa škerím ako hovoriaci kameň  z rozprávky fantagiro a odpoveď žiadna. Dnes som sa hrncov vôbec nechytil, ale za to som zistil, že som zapísaný v kurze ako byť šťastnou ženou.

Dojem: Dojem vám napíšem až keď dojem. Dojedol som-resume: Ide o exemplárne  naj, naj, najviac, najlepšie rizoto aké som kedy jedol a to ja rizoto vôbec nemusím. Ale možno ono môže mňa....hmmm

Výzva: Napíšte nám do komentov, ako si vy pripravujete chutné a zdravé, rýchle jedlo. Budeme vďační...a vie mi už niekto konečne vysvetliť prečo je teda ryža s tvrdým y a rizoto s mäkým i?

 

Autor, ochutnávač a dnes nevarič: Marek