Choď na obsah Choď na menu
 


29. 11. 2013

Mystické ryžové rezance na náš spôsob

Srdečne vás tu všetkých vítam pri ďalšom, našom, skvelom , samostatnom dni kedy si varíme sami. Dnes nikto, nikde neutekal do obchodu pre potrebné pochutiny, prišli ráno s Janou. Len prosím žiadne dvojzmysly :-)  Bola ich skôr nakúpiť. Rozhodli sme sa dnes pre mystickú improvizáciu s ryžovými rezancami.

a ako to prebiehalo...

Čas: Neviem presne lebo som bol na jednaní a keď som sa vrátil s poriadnym meškaním už vo výťahu (spomínate si 8. poschodie) som cítil, že čáry máry sa už začalo. Ale pre orientaciu a náročnosť jedla odhadujem tak na cca. polhodinku prípravy šikovným rukám s kúzelníckou paličkou. A samozrejme naším zvykom je aj rátať čas strávený s prípravami, jedením a umývaním. Keď to zhrniem a spočítam, neostávame nič dlžný našej povesti a zmestíme sa cca 1 hodiny. Nezabúdajte, snažíme sa variť, ľahko (zdravšie), jednoducho, efektívne, a v rámci ceny jedného menu obeda čo je cca 4-5 Eur mimo BA :-), nemáme žiadne straty s presunom, rozptyľovaním a čakaním v reštaurácií ale za to ešte musíme popracovať na tom, aby sme nákupy potrebných surovím zvladali pred tým resp. mimo času vyhradeného na varenie.

Ingrediencie: Ryžové rezance, paradajky, šampióny (najlepšie nie konzervované), červená paprika (kápia), cibuľa, cesnak, cuketa, klíčky mungo, olivový olej, korenie sušené paradajky, čierne korenie, soľ, koriander, voda

Nástroje: klobúk kúzelníka Pokustona, najlepšie vok (my ho žiaľ nemáme) alebo panvicu, varešku, kúzelnícku paličku a bez hrnca to tiež nejde. 

Postup: Najskôr si namočíme ryžové rezance na polhodinku do vody (píšu to tam aj na ich obale, postupovali sme aj my tak), Nakrájame všetky pochutiny, dáme ich do misky zalejeme olivovým olejom, pokoreníme, posolíme a necháme postáť, nech zeleninka s hríbikmi prejde olejom. A ideme na to, zeleninu so šampiónami  krátko osmahneme alebo ugrilujeme, čo komu a ako vyhovuje, rezance dáme variť rýchlym mystickým spôsobom - len 2min., tak to píšu v návode, rezance precedíme a šupneme ich na zeleninku v panvici, opakujem, aj keď vok je ideálnejší, zmiešame, dochutíme si podľa vlastných fantáziía kúziel. Variť presne podľa receptu vie každý odlišnosť je skrytá v jedinečnosti, takže nebojte sa so svojou jedinečnosťou pohrať a prispôsobte si jedlo vašej nálade. Viete, čo som tým chcel povedať:-)

Foto: Dnes fotím len ja a ja. Blbne mi trochu pamäťovka vo foťáku-ma to hnevá.

Poznámka:  Jedlo bolo chutné, ľahké, rýchle, príjemné pochutenie, až na to, že večer, keď som išiel domov, obhrýzal som už od hladu volant v aute a doma som zbaštil 3 chleby s falátom klobásy, čo brácho cez víkend inšpiratívne tlačil do mlynčeka. Hej, hej už vás počujem...ja viem hráme sa na zdravú výživu a on si zbaští klobásu na večer. Som len človek, ale už sa liečim a navyše som celý deň behal a vybavoval, jednoducho rezance rýchlo dali svoju energiu môjmu telu. Ako ranná "rýchlovka" s priateľkou.   Ale neopakujte po mne prosím (rýchlovku môžete), je lepšie dať si večer už len fakt niečo ľahšie, aj keď máte hlad ako kvantový fyzik po vzorcoch.

Dojem: Opísal som ho v podstate v poznámke.

Výzva: Napíšte nám do komentov, ako si vy pripravujete chutné a zdravé, rýchle jedlo. Chceme poznať vašu alchýmiu.

 

cary_mary.jpg

čáry máry

 

 

chladnicka.jpg

naša chladnička

 

 

 

ryzove_rezance.jpg

mňamota

 

  

Autor a ochutnávač a tento krát fotograf, nie len jedál : Marek