Choď na obsah Choď na menu
 


India z ôsmeho poschodia

Tááák a máme tu druhé naše varenie, kedže sme sa niektoré dni rozhodli sabotovať vývarovne (rozumiete tomu čo ja chápem ? :-D  -   reštaurácie) Dnes sme sa rozhodli pre niečo indické. Takže celá firma sme sa zhodli a všetci dvaja sme sa vybrali do Indie - do Lidla kupiť ingrediencie. Poviem vám ľudí tam bolo požehnane ako v indickom vlaku Bombaj -Naí Dillí. Nakúpené, ide sa variť...

Čas: cca. hodinka varenia, samozrejme aj s jedením a umytím po sebe (vyznávam minimalizmus, teda aspoň v kuchyni "keď sa naješ, umy a odlož po sebe") Som sa naučil od Lea Babautu. Jeho česká verzia minimalizmu www.zenhabits.cz  .

Ingrediencie: šampióny, najlepšie z prvej ligy, mrkva (niekde som zachytil, že niektorí jedia aj to zelené z mrkvy, ja som pil zatial iba čaj z mrkvovej vňate - osviežujúce), červená cibuľa, pažitka (milujem pažitku), paradajky (najlepšie nie tie umelé z nákupnych centier), smotana kyslá, olivový  olej, maslo, voda, koreniny (opäť podľa chuti, len nezabúdajte menej je niekedy viac - škoda, že len o výplatnej páske sa to nedá povedať), soľ nad zlato, čierne korenie, kurkuma, taliansky chleba (v Lidli je ho dosť), tvrdý syr.

Nástroje: Hrniec (dnes sme to zvládli všetko v jednom), lopárik, nožík, leukoplast (ten vysvetlím neskôr), taniere, lyžičky, vydličky,  úsmev a nádej, že sa to podarí.

Postup: Krájame o sto šesť, všetko čo je krájateľné, mrkva, šampióny, cibuľa, pažitka, prsty (preto leukoplast). Zapíname šporák, rachotíme s hrncom...nežne nalievame olivový (možno ešte panenský), no oleji a masle osmažíme šampóny, keď už budú trošku pripečené, (ako poniektorí naši ...) tak ich vyberáme na tanierik. Potom dáme smažiť do toho istého hrnca nadrobno pokrájanú červenú cibuľku, na cibuľku dáme nakrájané paradajky, spolu to trochu osmažíme, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a opäť smažíme, postupne pridávame korenie a iné indické chute, 2-3dcl vody a dusíme, neskôr do procesu a hrnca za ladných pohybov vraciame šampióny , 4 lyžice sladkej smotany ( tu si všimnite rozdiel v ingredienciách a v postupe, v ingredienciách uvádzam kyslú smotanu no v origálnom recepte je uvádzaná sladká, takže sme to trochu poplietli a indiu sme zriešili s kyslou smotanou, ale aj napriek takému fatálnemu omylu, štekol by niekto, ja tomu hovorím, že experimentácia, to malo výsledný efekt NO.1.) , necháme zovrieť, 15-20 min. varíme (podľa toho kto má aké presýpacie hodiny)...odstavíme, nasypeme nasekanú pažitku a necháme tak (postáť).... V rúre sme si ešte predtým zohriali taliansky chleba, nastrúhali syr naservírovali a dali sa do toho.

Foto: Tento krát už nerozmazané, nie že by sme teraz hladní neboli, ale pokamrátil som sa konečne s foťákom a už vidím našu ďalšiu spoluprácu a svetlé zajtrajšky.

Poznámka: Jedol som takúto "zdravú" indiu prvý krát, navyše sa nám podarilo "fopá" so smotanou, našťastie to sme si uvedomili až po zjedení, takže predsudky nás neovplyvňovali. Ale opäť ide o jedlo z kategórie ľahších a to mi vyhovuje.

Dojem: Zmes indických chutí a vôní  pôsobí na mňa, musím sa priznať, mysticky. Mali sme vytvorenú aj autentickú, hudobnú, indickú kulisu-neskutočná atmoška, to vám poviem, vedľa niekto niečo vŕtal. Jedlo nám chutilo a mňa osobne hrial fajný pocit, že som sa najedol a až tak si neuškodil. "Namasté"

Výzva: napíšte nám do komentov, ako si vy pripravujete chutné a zdravé jedlo. (a nemusí byť z 8 poschodia)

 

indrediencie_india.jpg

ingrediencie

 

 

nas_zen_bambus.jpg

Náš ZenBambus a autíčka zo Shellky

 

 

 

leukoplast.jpg

A tu sme použili ten leukoplast

 

 

 

moja_kava.jpg

Aha moja káva (to sem nepatrí)

 

 

 

india.jpg

Výsledok, dobrú chuť. "Namasté"

 

Autor a ochutnávač, nie len jedál : Marek