Vláknina a odolnosť organizmu
Potrava, akú nám príroda poskytuje, je to najlepšie, čo môžeme mať. Je prispôsobená tráviacim schopnostiam človeka a je najvhodnejšia pre zdravie. Človek je tvor bádavý, a tak postupne preskúmal jednotlivé zložky potravy. Zistil, že jedna obsiahnutá látka je výhodná pre jeden systém tela, druhá látka pre iný apod. Jeho snahou bolo využiť zo základného produktu len to najpodstatnejšie a danú účinnú látku ponechať v čo najväčšej koncentrácii. Každá látka sa dnes dá chemicky popísať, ba dokonca vyrobiť. A tak si človek pomyslel, že stačí zužitkovať efektívne zložky potravy a ostatné odstrániť.
Ale ukázalo sa, že to tak nie je. Nejde len o tú účinnú zložku, ale veľa záleží aj na tzv balastných látkach. Pretože až ako komplex, v tom pomere, v akom je v prírode dané, je potrava zdraviu prospešná. Príkladom môže byť mylná predstava o účinku čistého vitamínu C a ľahko dostupnom, synteticky vyrobenom vitamínu C, event. šumivom vitamínu C a pod. Vedci sa k tomuto poznatku dopracovali, a tak prestali tzv nepotrebné látky odstraňovať, začali ich späť vkomponovávat do výrobkov. Ale pôvodnú formulu to rovnako nenahradilo. Je to rovnaký príklad, keď sa predtým v pôrodniciach prvé matkino mlieko - mledzivo vylievalo, pretože si mysleli, že je to mlieko nezrelé a nepotrebné. Až neskôr sa prišlo na to, že to bol omyl, veď v mledzive sú pre život novorodenca nesmierne dôležité látky - imunoglobulíny, ktoré dieťa toľko potrebuje po príchode na svet a ktoré mu pomáhajú úspešne čeliť bacilom v období, ako si ich postupne začne jeho telíčko samo vytvárať. Dnes teda vieme, ako prospešný je "balast" kolostrum (výrobok menom Colostrum).
Tiež vláknina v potravinách bola považovaná za podradnú zložku. V historických materiáloch sa dočítame o francúzskom bádateľovy v oblasti výživy menom Antoine Augustin Parmantier. V dobe Napoleona bol jeho generálnym inšpektorom zdravotníctva a je známy tým, že presadil do jedálnička zemiaky, bol priekopníkom v oblasti pestovania cukrovej repy, študoval konzerváciu potravín a založil školu pečenia chleba. V čase vojny bol zodpovedný za zásobovanie Napoleonovej armády. A výsledkom jeho štúdií bolo to, že začal piecť "ušľachtilý chlieb". Použil múku v pomere 2 diely raže a 1 diel pšenica, otruby odstránil, a tak vznikol biely chlieb. Logika postupu bola jasná: Hmotnosť pečiva bola nižšia, v chlebe bolo viac energie. Je dokázané, že biely chlieb má skutočne pri nižšom obsahu vlákniny viac kalórií. Kalórie z bieleho chleba prejdú v čreve rýchlejšie do krvi, pretože vstrebávanie nie je spomalené prítomnosťou vlákniny. Tento fakt bol v čase vojny podstatný, prioritný. Vieme však, že takýto chlieb, ochudobnený o vlákninu a ked sa požíva dlhodobo, môže viesť k poškodeniu zdravia a zníženie odolnosti organizmu. A zvýši sa výskyt celého radu civilizačných chorôb, ako sú nadváha, zápcha, kôrnatenie ciev, hemoroidy, kŕčové žily, vysoký krvný tlak, žlčové kamene, črevné polypy, divertikuly, oslabený mechanizmus detoxikácie, dispozície k rakovine čreva. Diskutuje sa tiež o cukrovke, lekárske výskumy ukazujú na súvislosť s nedostatkom vlákniny.
Je však potrebné zvýrazniť: Nedostatok vlákniny tieto choroby nespôsobuje, ale podporuje ich. Niekto sa narodí napríklad s dispozíciou k kôrnatenie ciev, kŕčovým žilám alebo žlčníkovým kameňom. To však neznamená, že musí kôrnatením ciev, kŕčovými žilami a žlčníkovými kameňmi nutne ochorieť. Ak však po rodičoch prevezme aj chybný stravovacie návyk a zle sa vyživujeme - stravou neobsahujúce vlákniny, konzumuje tučné jedlá, fajčí, popíja alkohol viac, než je zdravé, žije v strese a má nedostatok pohybu, potom je isté, že tú svoju dispozícii rozvinie, chorobu privolá.
Vláknina, ktorá je pre našu stravu dôležitá, sa vyskytuje len v rastlinách. Tam totiž tvoria bunkové steny, pletivo dužiny a šupku.
Rozlišujeme niekoľko skupín:
Celulóza (dlhé vlákna) - koreňová zelenina, kaleráb, repa, špargľa, fazuľové struky, tiež plevy a otruby obilnín.
Pektíny (tvoria v rastlinách bunkovej steny) - jablká, hrušky, broskyne, marhule, citrusové plody, bobuľovité ovocie ..., biele, červené ríbezle! Vo čreve môžu na seba viazať škodliviny, ba dokonca baktérie a odvádzať ich stolicou von.
Lignín - je stavebnou látkou podporného pletiva častí rastlín - ananás, repa, listová zelenina, nelúpané zrná, kde tvorí zdrevnatené vrstvy, riasy.
Celulóza a lignín nemajú schopnosť napúčať, označujú sa ako plnidlá, ale pektíny a riasy majú schopnosť napúčať.
Užívatelia Chlorelly tento fakt poznajú a vedia, že musia tabletky chlorelly hojne zapíjať.
Rovnako tak FIBER STAR je založený na tomto fenoméne - obsahuje množstvo mikrovláknin, ktoré po zapití vodou napučia a - vtedy začnú dráždiť stenu čriev a črevnú peristaltiku, čo je prospešné pre vyprázdňovanie, detoxikáciu, chudnutie a údržbu hmotnosti.
Podobný efekt sa využíva aj pri detoxikačnej a protiparazitnej kúre s pomocou ANTI PARASITE.
Vláknina je teda nestráviteľná časť našej stravy, ktorá neprechádza do krvi a ktorá je vylučovaná stolicou. Nedodáva telu ani živiny, ani kalórie. Dôkladné žuvanie stravy bohatej na vlákninu má veľký význam. Pri tomto procese sa oddeľujú nestráviteľné vlákniny od stráviteľných živín jednak mechanicky a jednak pomocou enzýmu ptyalín, ktorý je obsiahnutý v slinách v ústach a už tam začína čiastočne štiepiť rastlinné cukry, napomáhajúce tým oddeľovaniu od molekúl vlákniny. A to je podstatné, pretože sa tak dostávajú voľné vlákniny hneď do žalúdka, a tak možno povedať, že budú hneď od začiatku aktívne.
autor: MUDr. P. Šácha,
zdroj: www.celostnimedicina.cz