Viac brokolice pre zdravie
Trvalo sto rokov, kým sme prišli na to, aký veľký prínos má pre naše zdravie brokolica. Ešte začiatkom 20. storočia nebola známou zeleninou. Začala sa pestovať v južnej Európe a prišla potom aj k nám. Dnes patrí medzi tzv modernú zeleninu.
Brokolica je významným zdrojom horčíka, čo je minerál nevyhnutný pre činnosť svalov, srdca, pre prenos nervových vzruchov, pre tvorbu hormónov. Vysoký podiel vlákniny v brokolici pomáha proti ochabnutiu čriev, posilňuje vrstvu epitelu sliznice čriev a tým preventívne pôsobí proti vážnym črevným ochoreniam vrátane rakoviny.
Ženy by mali zvýšiť konzumáciu brokolice pre jej obsah živín v období menzesu, kedy strácajú vždy veľa železa.
Všeobecne pre populáciu je významné, že v brokolici podstatný obsah vitamínu C bráni chorobám z prechladnutia, aby nás nepremohli napr. v jarnom alebo jesennom období.
Kedykoľvek začneme jesť brokolicu, povzbudí sa rázne naša látková premena vo všetkých telesných bunkách, a tým aj vitalizácie.
Ak chceme dokonale využiť živiny brokolice, mali by sme ju kombinovať so zeleninou obsahujúce biotín. Takými potravinami sú paradajky, avokádo, špenát, hnedá ryža, orechy. Spoločne s vitamínom B12 a s kyselinou listovou sa tak zvýši zužitkovanie bielkovín. Biotín je spracovávaný zažívacím traktom za pomoci črevnej mikroflóry.
Mimoriadne vysoký obsah draslíka pôsobí pozitívne na odvodňovanie a na znižovanie krvného tlaku. Brokolica tak uľahčuje srdcu a krvnému obehu všetkých, ktorí trpia dôsledkami nedostatočného pohybu. Brokolica zrejme stimuluje v organizme vyššiu produkciu proteínu thioredoxinu, ktorý chráni bunky srdcového svalu. Brokolica v porovnaní s inými druhmi zeleniny totiž obsahuje väčšie množstvo sulforafan, čo je zrejme spúšťač produkcie thioredoxinu. Okrem toho dokáže táto látka znižovať množstvo nebezpečných voľných radikálov. Spúšťa tvorbu enzýmov II. fázy. Tieto enzýmy dokážu detoxikovať chemické látky spôsobujúce rakovinu a sú považované za jedny z najsilnejších protirakovinných zlúčenín. Požívaním brokolice možno pôsobiť proti rozvoju cievnych problémov, najmä tých, ktoré majú súvislosť s neliečenou cukrovkou, zrejme dokáže aj aktívne opravovať už poškodené cievne bunky. Píše o tom Paul J. Thornalley,
profesor biochémie a metabolizmu systémovej biológie z fakultnej nemocnice v Coventry a Warwickshire. Ďalšie štúdie preukázali, že konzumácia brokolice je spojená so znížením rizika úmrtia na ochorenia srdca a ciev u žien po menopauze.
Doktor Paul Evans z kardiologického centra pri Imperial College London skúma účinky sulforafan, ktorý sa prirodzene nachádza v brokolici, a chce testovať, či samotná konzumácia brokolice a jej príbuzných druhov zeleniny skutočne môže mať výrazne ochranný vplyv a či môže zastaviť progresiu choroby v postihnutých tepnách.
Brokolica, ako som už spomenul vyššie, je ochrannou zeleninou pre sliznice. Bunky slizničnej výstelky sa vďaka účinku brokolice rýchlejšie obnovujú. Ak jeme trikrát v týždni brokolicu, poškodená alebo "unavená" sliznica sa rýchlejšie regeneruje.
Brokolica má zrejme pozitívny vplyv na zníženie rizika zhubnej rakoviny prostaty. Aj keď preventívny účinok brokolice na zhubný nádor prostaty nie je ešte spoľahlivo preukázaný, určite nikomu neuškodí, keď bude tejto zeleniny konzumovať viac ako doteraz.
Brokolicu možno totiž jesť surovú v šalátoch alebo blanšírovanú (krátko v site ponorenú do vriacej vody) ako súčasť prílohy. Veľmi jednoduché je aj vložiť brokolicu rozštvrtenú na ružičky do práve dovarenej polievky a vzápätí servírovať.
Táto zelenina je darom prírody a jej účinky idú ruka v ruke s filozofiou SYMBINATUR medicíny, ktorá sa snaží využívať silu prírodného produktu k zlepšeniu zdravia.
autor: MUDr. P. Šácha,
zdroj: www.celostnimedicina.cz
................................................................................................................................
- pre zdravie srdca
- pre štíhlu líniu
- proti pôsobeniu voľných radikálov
- optimálna hladina glukózy v krvi
Zelenina je dôležitou súčasťou výživy a veľkým prínosom pre naše zdravie. Obsahuje množstvo významných nutrientov, ako sú vitamíny, minerálne látky, flavonoidy, antioxidanty a ďalšie. Konzumácia zeleniny prispieva k zachovaniu zdravia, zvyšuje ochranu pred oxidačným poškodením, napomáha vylučovať škodlivé látky z organizmu, podporuje zdravie srdca a optimalizuje hladinu glukózy v krvi. Hlavne zelenina z radu Brasica medzi ktorú patrí karfiol, kapusta, kel, ružičkový kel a brokolica. Obsahuje prírodné antioxidanty, ktoré vedia ochrániť bunky a tkanivá tela pred pôsobením voľných radikálov a dopĺňa tak potrebnú antioxidačnú kapacitu organizmu. Obsiahnutá vláknina v zelenine napomáha regulácii hmotnosti. Prípravok VEGEMIX STAR bol dôkladne zostavený z druhov zeleniny, ktoré obsahujú všetky potrebné fytonutrienty a bol spracovaný šetrnou technológiou lyofilizácie, ktorá je zárukou ich zachovania.
Doporučené dávkovanie: 2tablety denne
Zloženie: koncentrát zeleniny získaný lyofilizáciou (obsahuje 50mg každej uvedenej zeleniny: brokolica, zeler, karfiol, kapusta, ružičkový kel, sladké zemiaky, mrkva, kel, červená repa a artčok) 500mg.
VEGEMIX si môžete zakúpiť na tejto adrese www.okzdravie.sk