Choď na obsah Choď na menu
 


Ste pokusná myš? Rafinovaný cukor nie je len nezdravý. Je oveľa nebezpečnejšií, než väčšina ľudí súdi

 

cukor.jpgNemal by som jesť sladké " - to je veta , ktorú si iste opakuje prevažná väčšina z nás . Obvykle dnes už tušíme , že rafinovaný , " biely " cukor nerobí nášmu organizmu zrovna dobre . Tušíme ale , aký zlý vplyv na naše zdravie cukor naozaj má ? Nové výskumy - zatiaľ na zvieratách - preukázali , že už pitie troch plechoviek sladenej limonády denne , či konzumácia zodpovedajúceho množstva cukru , nám veľmi ubližujú .


Koľko kociek cukru sa " ukrýva " v bežne konzumovaných potravinách . Pritom podľa výskumu , o ktorom píše Mike Adams , sa už pri týchto hodnotách znižuje plodnosť , zvyšuje úmrtnosť a hlodavce sa správajú rovnako " idiotské " ako tí , ktorí boli narodení z " incestného " , teda príbuzenského kríženia a sú teda vystavení vyššej genetickej záťaži . Rafinovaný cukor naviac predstavuje " prázdne kalórie " , ktoré sú pre väčšinu cicavcov jedom . Rafinovaný cukor prispieva okrem cukrovky a obezity ku vzniku množstva ďalších civilizačných chorôb - zďaleka nekončí len rakovinou a depresiou .

A nepomôžu si ani tí , kto si myslí , že sladenie " oklamú " pitím diétnych limonád či sladením rôznymi preparátmi na báze aspartamu . Ten totiž " zaskóroval " vo výskumoch ešte oveľa horšie ako cukor .


Myši po cukre umierajú a hlúpnu

Bádatelia z univerzity v Utahu tento rok publikovali rozsiahlu štúdiu , z ktorej vyplýva , že konzumácia dokonca aj relatívne malých množstiev rafinovaného bieleho cukru má za následok dvojnásobne vyššiu úmrtnosť myších samičiek .

Podľa autorov štúdie sa u samičiek , ktorým bolo denne podávané množstvo cukru ( proporcionálne ) zodpovedajúce trom plechovkám sladenj limonády , zvýšila úmrtnosť o 100 % , zatiaľ čo u samčekov sa prejavil výrazný pokles plodnosti , sprevádzaný aj zníženou schopnosťou ubrániť teritórium .

" Naše výsledky dokazujú , že konzumácia cukru v koncentráciách , ktoré sú v súčasnej dobe považované za bezpečné , má dramatický vplyv na zdravie cicavcov , " informujú výskumníci .

Zaujímavé je zistenie , že myši kŕmené rafinovaným bielym cukrom sa správali rovnako ako zvieratá narodené z príbuzenského kríženia , to jest s istou genetickou záťažou .

Jeden z autorov tejto štúdie , James Ruff , vysvetľuje , že aj keď myšky nejavili pozorovateľné známky obezity či cukrovky , starostlivé monitorovanie ich správania ukázalo , že umierajú oveľa skôr a menej často sa rozmnožujú .

Štúdia bola skvele koncipovaná tak , aby napodobňovala podmienky reálneho , to jest veľmi kompetitívneho prostredia , v akom myši žijú . To znamená , že myši museli bojovať o teritórium ( plochu na hniezdenie ) i s partnermi . Zaujímavé je zistenie , že myši kŕmené rafinovaným bielym cukrom sa správali rovnako ako zvieratá narodené z príbuzenského kríženia , to jest s istou genetickou záťažou ( napríklad potomkovia bratrancov a sesterníc z prvého kolena ) .

Skúste o tom chvíľku premýšľať - cukor spôsobuje , že myši sú prihlúple , ako keby ich rodičia boli príbuzní ! ( Ešte výraznejší vplyv na úmrtnosť než cukor má samozrejme aspartám . )
Epidémia obezity a diabetu - dôsledok predávkovania cukrom.

Počas tohto pokusu dostávali myši 25 % svojej dennej spotreby kalórií v podobe cukru ( fruktózy a glukózy ) . Mnoho z nás konzumuje rovnaké alebo väčšie percento cukrov denne . " Cukor " znamená totiž aj maltodextrín , kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy , sacharózu , fruktózu , dextrózu . Mike Adams k tomu dodáva : " Niet najmenších pochýb , že všeobecne rozšírená konzumácia týchto cukrov je primárnou príčinou epidémie cukrovky a obezity , ktorá v súčasnej dobe postihla Ameriku . Ak sa vedome nesnažíte rafinovaným cukrom vyhýbať , ľahko , bez toho aby ste si to uvedomili , konzumujete denne veľké množstvo cukru . "


Depresia a sladené nápoje


Avšak nie je to len obezita , diabetes a - ako uvidíme - podvýživa a rakovina , ktorá nám pri konzumácii rafinovaného cukru hrozí . Ako upozorňuje na serveri Natural news John Phillip , nedávno team bádateľov predložil Americkej neurologickej akadémie štúdiu , obsahujúce zistenie , že pitie sladených nápojov , obzvlášť takzvane diétnych nápojov , je spojené so zvýšeným rizikom depresie u dospelých ( zatiaľ čo pitie kávy toto riziko mierne znižuje ) . Hlavný autor štúdie , dr . Honlei Chen poznamenal , že " sladené nápoje , káva a čaj sú bežne konzumované na celom svete a majú významný vplyv na fyzické zdravie a zrejme aj na zdravie mentálne . "

Štúdia zahŕňala obrovskú vzorku 263 925 osôb medzi 50 a 71 rokmi veku . Výskumníci hodnotili konzumácii nápojov ako limonáda , čaj , ovocný punč a káva v rokoch 1995-96 . O desať rokov neskôr sa tím opýtal účastníkov , či u nich bola od roku 2000 zistená depresia . Zistili , že diagnostikovaných prípadov bolo celkom 11 311.


Nebezpečné limonády


Ukazuje sa , že ľudia , ktorí pijú štyri alebo viac šálok limonády denne , sú o 30 percent náchylnejší k depresii . Účastníci štúdie , ktorí pili denne štyri a viac šálok sladených ovocných nápojov boli o 38 percent náchylnejší k depresii v porovnaní s tými, ktorí sladené nápoje nepijú . Zaujímavé je zistenie , že riziko je zrejme vyššia u ľudí , ktorí pijú takzvané " diétne " nápoje ( v porovnaní s tými, ktorí pijú nápoje sladené cukrom ) .

Dr Chen konštatuje : " Náš výskum ukazuje , že vynechanie sladených nápojov alebo zníženie ich množstva môže úplne prirodzeným spôsobom znížiť riziko výskytu depresie . "

Naopak pitie štyroch až šiestich pohárov prefiltrovanej vody alebo čerstvo uvareného čaju , či už zeleného alebo čierneho , riziko výskytu depresie znižuje .


Biely cukor spôsobuje podvýživu . Rakovinové bunky ho milujú .

Prečo je rafinovaný cukor tak zlý pre zdravie ? Mike Adams vysvetľuje : Pretože je to " antipotravina " , zbavená akejkoľvek výživnej hodnoty .


Cukor sa ( v Amerike ) získava z cukrovej trstiny . Surová trstinová šťava je tmavo zelená tekutina , silne aromatická a sladká , s celým spektrom ďalších chuí . Pri spracovaní surovej šťavy na cukor sa odstráni takmer všetky vitamíny , minerály a fytonutrienty ( živiny rastlinného pôvodu ) a to , čo v cukre zostane , sú len prázdne kalórie , ktoré na väčšinu cicavcov pôsobia v podstate ako jed .

Preto je sušená trstinová šťava ( u nás k dostaniu napríklad pod názvom Rapadura ) pre človeka dobrá , hoci rafinovaný biely cukor je zlý . Trstinová šťava je širokospektrálny sladidlo , ktoré poskytuje všemožné minerály a živiny , ktoré predovšetkým pomáhajú vyvažovať dopady konzumácie cukru na hladinu krvného cukru . Bohužiaľ inak je tomu s nerafinovaným cukrom repným , ktorý síce nie je " bielym jedom " , avšak podľa odborníkov neobsahuje tie isté minerály a stopové látky , ako cukor trstinový , a je tak len o málo zdravšie ako jeho rafinovaný variant .

Skutočnou príčinou väčšiny chorôb je nedostatok živín spôsobený rutinnou konzumáciou bielych cukrov .

Rafinovaný biely cukor avšak je " antiživina " a ľudia , ktorí ho pravidelne jedia , " vykrádajú " svoje zásoby živín , aby dokázali cukor spracovať , a tým si vlastne spôsobujú podvýživu . Nedostatok stopových minerálov , vitamínov a fytoživin , ktoré udržujú všetky systémy v tele zdravé , spôsobí , že telesné systémy a orgány postupne začnú zlyhávať . Lekári potom takým symptómom dávajú rôzne nálepky ako " diabetes " , " ADHD " alebo " rakovina " ( mimochodom : rakovinové bunky cukor priamo milujú , potrebujú ho takmer dvadsaťkrát viac ako normálne , zdravé bunky ) . Ale skutočnou príčinou väčšiny chorôb je nedostatok živín spôsobený rutinnou konzumáciou bielych cukrov .

Ak si chcete uchovať zdravie , vyhýbajte sa rafinovaným potravinám

Mike Adams hovorí : Sú to " potraviny pre chorobu " , ktoré umožnili súčasnú éru farmaceutických kolosov , degeneratívnych ochorení a vysoko ziskového rakovinového priemyslu . Ak môžete , nekonzumujte :

    biely cukor
    Biely chlieb
    Bielu ( bielenú vtedy ) soľ
    Biele tortilly ( pečivo )
    chipsy
    Priemyselne spracované mäso
    Homogenizované a pasterizované mliečne výrobky
    Sladké limonády , izotonické a energetické nápoje
    Sfalšované " ovocné " džúsy obsahujúce predovšetkým cukor
    Torty , koláče , cukrovinky , zmrzlinu a ďalšie sladkosti


Cukor vám spôsobí podvýživu . Napriek tomu po ňom stlstnete

Pokiaľ máte v súčasnosti na tieto veci neodolateľnú chuť , vraví Adams , je to zvyčajne preto , že máte kritický nedostatok minerálnych živín . Vaše telo je hladné po mineráloch a hovorí vám , aby ste jedli , kým do seba nejaké nedostanete . Ale pretože potraviny , ktoré jete , žiadne skutočné živiny neobsahujú , len konzumujete kalórie a naberáte ďalšie a ďalšie kilogramy . V skutočnosti potrebujete skutočne výživné jedlo , ktoré utíši hlad . Takú výživu vám poskytnú širokospektrálne " superpotraviny " a potravinové doplnky .

A dodáva : "Preto som bol schopný už pred viac ako desiatimi rokmi prestať piť sladené nápoje a nemám na ne nikdy chuť . Nemám chuť na zmrzlinu , torty , koláče ani na žiadne iné sladkosti . Je dôležité , aby ste pochopili , že ak jete tak ako ja , nepotrebujete vôbec žiadnu sebakontrolu , aby ste sa dokázali zriecť sladkostí . Vaše telo je úplne automaticky nevyžaduje . Inak povedané , dôvod , prečo nejem sladkosti , spočíva v tom , že na ne nemám chuť , nie je to vďaka nejaké úžasné disciplinovanosti . "
Chceme byť pokusné myši ?

Depresia , ADHD , diabetes , rakovina - rakovinové bunky milujú cukor a potrebujú ho oveľa viac , než normálne bunky - prečo teda nechávame mamutie podniky typu Coca - Coly , McDonaldu a mnohých a mnohých ďalších , aby zásobovali náš organizmus jedmi ? Pretože nám chutia ? Pretože na nás " nezáleží " ? Pretože nie sú peniaze ? Pretože sme v strese , podvyživení , a ideme v nekonečnej slučke stále sa zhoršujúcej podvýživy ?

Mike Adams radí: " Ak si naozaj chcete dopriať stravu , ktorá uspokojí túžbu vášho tela po mineráloch , a tým nechať zmiznúť svoju chuť na sladké , Vypestujte si svoje vlastné potraviny v pôde bohatej na minerály , alebo nakupujte potraviny na miestnom farmárskom trhu . Môžu vám tiež prospieť " superpotraviny " alebo potravinové doplnky - výživové doplnky bohaté na minerály . Oboje má oveľa vyššiu nutričnú hodnotu ako priemyselne spracované potraviny , ktoré kúpite v supermarkete . "

Nie každý môže pestovať vlastné potraviny - hoci sa k praxi domáceho záhradkárčenie vracia čoraz väčšie množstvo Čechov a Slovákov.

Je to alternatíva nielen zdravá , ale aj veľmi lacná . Stojí ale čas . Ak sa vám do tak náročného " cvičenia " nechce , skúste nakupovať potraviny priamo od producentov . Je lepšie poľnohospodárov poznať , nechať si odporučiť , ale dobrý farmársky trh tiež môže priniesť vytúžené výsledky .

Je to síce pracné , ale mnohokrát lepšie , než byť " pokusnou myšou " , ktorá do seba napcháva prázdne potraviny , ktoré jej telo vyčerpávajú , namiesto aby ho živili . Nemyslíte ?   

 zdroj: www.protiproud.cz

 

 

sluzbysk.jpg