Choď na obsah Choď na menu
 


27. 2. 2013

Obezita je choroba. O krásu ide až v druhom rade

Obezita je choroba. O krásu ide až v druhom rade


Cez osvetu, módne trendy aj značné medicínske pokroky je obezita zdravotným a spoločenským problémom charakteru celosvetovej epidémie. V ČR sa obezita vyskytuje u 20-25% populácie. Obezitu môžeme definovať ako zvýšenú telesnú hmotnosť vzhľadom k výške, ktorá je spôsobená väčším podielom telesného tuku.

Kde hľadať príčinu


Genetické faktory sa podieľajú až z 50% na vývoji obezity. Týkajú sa ako regulácia príjmu potravy, tak oblasti regulácie výdaja energie. Pre prapredkov bolo výhodou, že ich organizmus vedel v čase dostatku lepšie využiť potravu a uložiť energiu v podobe tukov do zásoby. Tak mal jedinec väčšiu šancu, že prežije utrpenia hladomoru. niekoľko posledných desaťročí žije Európa a Amerika v nadbytku dostupných, lacných a kaloricky výdatných potravín. A ku všetkému sa málo hýbeme. Avšak "gén obezity" sa stále ešte hľadá. Tzv. FTO gén, ku ktorému sa pred niekoľkými rokmi upierala pozornosť ako odbornej, tak laickej verejnosti, sa zo súčasného pohľadu nezdá byť príliš významný pre vznik obezity. Základným faktom, ktorý má však mnoho rozličných dôvodov, je nepomer medzi príjmom a výdajom energie, ktorá sa ukladá v podobe tuku.

Podstatné je byť fit


Každý trochu informovaný športový tréner vie, že svaly ťažšie ako tuk a že jedinec so silnejšou kostrou a "vyšportovaným" svalstvom môže vážiť viac, než človek s veľkou kostrou, ochabnutými svalmi a určitým (nie nevýznamným) množstvom tuku v tele. Samotná hmotnosť nie je práve objektívnym kritériom nadváhy či miernej obezity, ak sa neberie do úvahy celková stavba tela. Uznávaným kritériom obezity je v súčasnosti tzv body mass index (BMI, norma zvyčajne medzi 19 25 kg/m2). Úplne zásadný je BMI pre posudzovanie obezity (BMI nad 30 kg/m2), úspešnosti jej liečby, ev. slúži ako kritérium k včasnému chirurgickému riešeniu, čo môže byť ťažká obezita s BMI nad 40 kg/m2. Ak má človek s miernou nadváhou vypracované svalstvo, je na tom zdravotne lepšie ako štíhly jedinec s ochabnutým svalstvom.

Záleží aj na rozložení tuku


V súčasnosti je známe, že tuk uložený v brušnej dutine má iné vlastnosti než podkožný tuk. "Pivné" bruško, čiže obezita typu jablko (androidný čiže mužský typ obezity, ktorý sa však vyskytuje aj u žien) je spojená so zvýšeným rizikom mnohých ďalších chorôb, najmä srdcovo-cievnych. Pri 80 cm u žien a 94 cm u mužov je vhodné spozornieť, nad 88 a 102 cm je nutné liečebne zasiahnuť. Tuk na zadku a stehnách nemá tak negatívny vplyv na zdravotný stav ako ten v bruchu.


Autor: MUDr.Marta  Šimůnková