Na cholesterol s vlákninou
Potraviny živočíšneho pôvodu bývajú bohaté na cholesterol. Vnútornosti, mozoček, vajcia, maslo, tučné syry ad. sú hodnotné potraviny, ktoré by sme mali jesť, ale vyvážene. Čím väčší je v jedle prísun cholesterolu z potravín živočíšneho pôvodu, tým viac potravín rastlinného pôvodu, obsahujúceho vlákninu, by sme mali k tomu jesť. Takže tučný syr si nedáme na biely chlieb, ale jeho plátok položíme na celozrnný chlieb, čierny chlieb alebo Knäckebrot. Tak sa do tela dostanú zároveň aj čistiace. Zdravotné príručky uvádzajú pomer asi na jeden diel živočíšne potraviny 3 - 5 dielov rastlinné.
Pri jedle dôkladne zvykajú, pretože vďaka enzýmu ptyalín obsiahnutom v slinách sa už v dutine ústnej začína vláknina oddeľovať od živín. V žalúdku a v tenkom čreve sa všetky stráviteľné živiny (cukry, tuky, bielkoviny) najprv uvoľňujú a potom vstrebávajú stenou čreva. Vláknina zostáva nedotknutá a vďaka nej sa už v tenkom čreve začína odohrávať jedna z dôležitých funkcií, ktorá podporuje naše zdravie.
Vláknina obmedzuje vstrebávanie cholesterolu zo stravy živočíšneho pôvodu, zachytáva molekuly cholesterolu, viaže ich a následne odvádza stolicou von. A takto viazaná molekula cholesterolu už nemôže prejsť do krvi. Okrem tohto efektu vláknina tiež nepriamo urýchľuje odbúravanie cholesterolu v tele. V pečeňových bunkách sa cholesterol mení na žlčové kyseliny, žlčovodom putujú tieto kyseliny do čreva. Časť ich odchádza stolicou, ale časť sa vstrebáva do krvi a odtiaľ späť do pečene.
A teraz základná úmera:
Ak sa vylučuje rovnaké množstvo žlčových kyselín, aké sa utvorilo z cholesterolu, potom je celková bilancia v poriadku.
Ak sa však kyselín vylučuje málo a naopak sa sústreďujú v krvi a putujú späť do pečene, potom sa tam hromadia. V pečeni je príliš veľa žlčových kyselín, a to potom brzdí odbúravanie cholesterolu. Ak je vaša strava v tom ideálnom pomere, ako bolo vyššie uvedené, viaže na seba vláknina žlčové kyseliny z uvedeného kolobehu a odvádza ich z tela von. Tým umožňuje nerušené odbúravanie cholesterolu v pečeni.
Čím nižšia je hladina cholesterolu v krvi, tým nižšie je riziko vzniku mnohých civilizačných chorôb - aj zlyhanie srdcovej činnosti vplyvom kôrnatenie ciev apod
Cholesterol prijatý v potravinách živočíšneho pôvodu samozrejme nie je jedinou príčinou vzniku srdcových a cievnych chorôb, ale význam pre prevenciu týchto chorôb tým, že budeme dodržiavať popísaný pomer s rastlinnými a vlákniny, je jasný.
Efekt podobný rastlinným vlákninám plní tiež nevstrebateľný polysacharid získaný z pancierov kôrovcov - ide o chitosan - a radíme ho teda aj medzi vlákniny.
Chitosan má schopnosť odstraňovať z prijatej potravy tuky. Naviaže ich na seba, a to až osemnásobok svojej váhy, a odstráni ich zo zažívacieho traktu skôr, než sú spracované a uložené. Tuky zo stravy sa teda neuložia, ale sú odvedené stolicou von.
autor: MUDr. P. Šácha,
zdroj: www.celostnimedicina.cz