Choď na obsah Choď na menu
 


Malé semienko s bohatým účinkom

 

Dnes už poznáme prospešnosť potravín, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny. 

Môžeme ich rozdeliť na dve skupiny: omega-3 a omega-6. Človek potrebuje pre svoje zdravie vyvážený prísun omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Obe kyseliny sú metabolicky a funkčne odlišné a majú opačné fyziologické funkcie. Ich rovnováha je dôležitá pre homeostázu a normálny, zdravý vývoj. Ideálny pomer omega 6 k omega 3 je 1-2: 1, v skutočnosti sa však dnes tento pomer pohybuje okolo 20-30: 1.

 

Tieto esenciálne mastné kyseliny sú dôležité zložky takmer všetkých bunkových membrán. Keďže si ich organizmus nedokáže vyrobiť sám, zloženie bunkových membrán teda z veľkej časti závisí od príjmu týchto esenciálnych kyselín v potrave.

Z hľadiska nutričného sú najlepším zdrojom nenasýtených mastných kyselín morské ryby (losos, makrela, tuniak). Majú charakteristickú rybaciu chuť, ktorá nemusí každému vyhovovať. Nenasýtené mastné kyseliny nájdeme aj v niekoľkých málo rastlinných potravinách (ľanové semienka, repkový a sójový olej, listová zeleň, tekvicové semená, vlašské orechy).

Ľanové semienko je cenené najmä pre vysokých obsah polynenasýtených mastných kyselín. Je vôbec najbohatším zdrojom omega 3 mastných kyselín. Je tiež zdrojom kyseliny alfa-linolénovej (ALA), čo je tiež dôležité, pretože tá sa premieňa na omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom - kyselinu eikosapentaenovú (EPA) a dokozahexaénovú (DHA), ktoré tiež podstatne prispievajú k ľudskému zdraviu, predovšetkým svojimi protizápalovými účinkami, ako aj k správnemu vývoju mozgu u detí.

 

Ďalším dôležitým zdravotným prínosom ľanového semienka sú fytoestrogény, známe ako lignany: Majú vplyv na metabolizmus estrogénu. Ľanové semeno je najbohatším rastlinným zdrojom týchto látok, ktorých obsahuje 75 - 750 × viac ako ostatné rastlinné zdroje. Vzhľadom k vysokému obsahu aktívnych látok sa ľanové semienko podieľa na zmierňovaní menopauzálnych nepríjemných príznakov.

 

Významnou zložkou ľanového semienka je tiež vláknina, tá podporuje peristaltiku čriev.

Dokonca má schopnosť tlmiť hlad tým, že znižuje glykemický index potravín. Ľanové semienko môžete pridávať takmer do čohokoľvek - do polievok, šalátov, mäsových fašírok, pečených múčnikov či palaciniek, posypať ním namazaný krajec chleba.

 

Niet divu, že celostná medicína sa priaznivo prikláňa k výrobku Flax SEED STAR - najmä pre vysoký obsah zdraviu prospešných omega 3, 6 a 9 mastných kyselín. Flax seed = ľanové semienko. Je prospešné pre kožu, srdce, cievy, žlčník, črevá, kĺby a svaly. Vyvážená kombinácia obsiahnutých látok má účinný vplyv na zníženie hladiny škodlivého cholesterolu a zvyšuje množstvo prospešného cholesterolu. LDL cholesterol ("zlý cholesterol") považujeme za škodlivý, pretože jeho vysoká koncentrácia zvyšuje riziko vzniku srdcovo cievnych ochorení. V tejto forme je cholesterol ukladaný do steny ciev - a to je vlastne najčastejšia príčina aterosklerózy.


Naopak HDL cholesterol ("dobrý cholesterol") je pre nás priaznivý, pretože vyrovnáva škodlivý efekt ostatných tukov a vyššie uvedené riziko tak znižuje. HDL cholesterol je transportovaný z krvného riečišťa do pečene a tým pôsobí proti usadzovaniu cholesterolových plátov na stenách ciev. Preto Flax SEED logicky chráni pred ochorením srdca, ciev, zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek a pomáha predchádzať nepravidelnému srdcovému tepu.

 

Mastné kyseliny v potravine môžu ovplyvňovať imunitný systém niekoľkými odlišnými mechanizmami. Môžu znižovať proliferačnú aktivitu lymfocytov a tvorbu cytokínov, zosilňovať funkciu fagocytujúcich buniek a modifikovať cytotoxické aktivity NK buniek. Uvedené zmeny pôsobia mastné kyseliny v reakciách cytoplazmatickej membrány. Nepôsobia len priamo, ale môžu ovplyvňovať tvorbu ďalších regulačných a efektorových zložiek imunitného systému.

 

Neesenciálne mastné kyseliny typu omega 9 vychádzajú z kyseliny olejovej.

Esenciálne mastné kyseliny omega 6 sú odvodené od linolovej kyseliny a zahŕňajú imunologicky veľmi významnú kyselinu arachidonovú.

Esenciálne mastné kyseliny omega 3 vychádzajú z linolénovej kyseliny a zahŕňajú napr imunomodulačne vysoko aktívne eicosapentaenové kyselinu (EPA).

Esenciálne mastné kyseliny sú mimoriadne dôležité v mnohých fyziologických pochodoch zahŕňajúcich rast, reprodukciu, funkcie mozgu a očí.

Sú podstatnou štruktúrnou zložkou bunkových membrán a tá je nevyhnutná aj pre rast, proliferáciu a funkciu buniek imunitného systému.


Štúdie ukazujú, že zvýšený prísun omega 6 mastných kyselín môže mať protrombotický efekt (stav prispievajúce k vzniku trombózy) a vedie k zvýšeniu krvnej zrážanlivosti, zvýšenie krvnej viskozity, cievnym kŕčom, zúženie ciev a kapilár, čo zapríčiňuje zníženie prietoku krvi. Naproti tomu omega 3 mastné kyseliny majú významné protizápalové, antitromboticky a hypolipidemickej účinky (znižujúce hladinu cholesterolu), pôsobí vazodilatačne (na rozšírenie ciev) a proti srdcovej arytmii.


Ukážme si jeden príklad regulácie imunitnej odpovede a zápalového procesu.

Ak telo potrebuje k svojej ochrane zápal, začne sa uplatňovať omega 6 - z jej arachidónovej kyseliny sa pôsobením enzýmu cytooxygenázy zvýši tvorba prostaglandínu E2 a leukotriénu B4, ktoré majú výrazné prozápalové pôsobenia. Keď sa efekt dosiahol, začne s kyselinou arachidonovú súperiť o spomínané enzýmy kyselina eicosapentaenové z omegy 3 a tým sa aktivita zápalu znižuje.


Tohto faktu sa využíva aj v liečebných programoch. Podávanie mastných omega 3 kyselín je bežné v priebehu radu chorôb, ktoré sa vyznačujú chronickou zápalovou reakciou. Ale tiež u kardivaskulárních chorôb, kde vadí rozvoj aterosklerózy. (V súčasnej dobe sa na ňu pozerá ako na zápalový proces). Pozitívne je tiež ovplyvňovaný priebeh autoimunitných chorôb, akými sú reumatoidná artritída, ulcerózna kolitída, systémový lupus, psoriáza, IgA nefropatia, Crohnova choroba a astma bronchiale. Aplikáciou omega 3 polynenasýtených mastných kyselín je pozitívne ovplyvnená zápalová zložka u chorých s Kolorektálny rakovinou. Z pohľadu filozofie celostnej medicíny je táto kapitola malou ukážkou toho, ako telu pomôcť v jeho samoliečivom procese. Telo samo totiž vie najlepšie, kedy sa potrebuje liečiť, kedy potrebuje zápal, kedy má zasiahnuť imunitný systém a ako. Snahou liečby celostnej medicíny nie je pôsobiť proti chorobe, ale pomáhať telu, aby sa ono samo dokázalo s chorobou vysporiadať.

A tým najzákladnejším krokom je zamyslieť sa nad stravovaním, ktorého spôsob je u väčšiny chronických chorôb nutné zmeniť. V dnešnej dobe je stále viac a viac psychicky podmienených porúch príjmu potravy. Manifestujú sa ako mentálna anorexia alebo bulímia. Tieto stavy môžu byť príčinou narušenia funkcií imunitného systému. Podceňovať nemožno ani rôzne potravinové návyky, ktoré vedú z rôznych dôvodov k odmietaniu niektorých druhov potravín, najmä živočíšneho pôvodu. Rôzne formy vegetariánstvo či vegánstvo môžu mať negatívny vplyv na fungovanie imunitného systému.

 

Keď nie je možnosť z vyššie uvedených dôvodov dosiahnuť vyváženej výživy prirodzeným príjmom potravín, potom siahneme k potravinovým doplnkom typu OMEGA 3 EPA alebo SHARK LIVER OIL a nimi budeme potrebné živiny do tela dodávať. Ak dáme prednosť mastným kyselinám vyrobených z ľanového semienka, potom je k dispozícii Flax SEED STAR. 

 

MUDr. P. Šácha,

SYMBINATUR

...........................................................................................................................................................................

 

omega-3_epa.jpgZlepšuje funkciu obehovej sústavy

OMEGA-3 EPA obsahuje mastné kyseliny EPA (eicosapentaenová) a DHA (docosahexaenová). Svojim pôsobením pomáhajú ovplyvňovať hladinu krvných lipidov, hlavne cholesterolu. Sú súčasťou bunkových membrán, napomáhajú zlepšiť pružnosť cievnych stien a tým posilňovať obehovú sústavu. Do formule OMEGA-3 EPA bol dodaný antioxidačne pôsobiaci vitamín E, ktorý bráni oxidácii a tým znehodnoteniu týchto obsiahnutých mastných kyselín. Omega-3 mastné kyseliny sú najlepším potravinovým doplnkom proti ischemickej chorobe.

Dávkovanie: 1 – 2 tobolky denne s jedlom.

Zloženie: EPA (kyselina eikosapentaenová) 180 mg, DHA (kyselina dokosahexaenová) 120 mg, vitamín E (d-alfa-tokoferol) 4,55 mg (45% OVD).

Výrobca: Star Life

 

Napomáha:

OMEGA-3 EPA si môžete zakúpiť v eshope www.okzdravie.sk