Choď na obsah Choď na menu
 


8. 3. 2016

MACA peruánska (Lepidium Meyenii 500mg‎) a jej účinky pri liečbe neplodnosti

Peruánska MACA je pestovaná už niekoľko tisícročí. Bola dôležitou zložkou stravy a tiež významným obchodným artiklom obyvateľov vysokých polôh Ánd. Pre svoje vlastnosti sa MACA stala potravinou určenou len pre vysoké spoločenské vrstvy. Po mnohých storočiach sa o cenných vlastnostiach MAKY mali možnosť presvedčiť španielski dobyvatelia. Vedomosti o ich účinkoch priviezli do Španielska a MAKU na stôl kráľovskej rodiny. Neskôr však upadla MACA do zabudnutia a bola známa len v niektorých peruánskych spoločenstvách. Až v šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa peruánski, nemeckí a americkí vedci znovu sa začali zaujímať o MAKU ako o "stratený poklad Ánd". Klinické a laboratórne výskumy potvrdili jej hodnoty a prebudili veľký záujem o MAKU v celom svete.

Maca má priaznivý vplyv na mužskú erekciu, ženskú frigiditu, plodnosť, stimuluje sexuálne funkcie, zvyšuje libido, kladne pôsobí na prostatu.

MACA, táto malá, nenápadná buľva v sebe skrýva:
10-13% bielkovín, 25-78% uhľohydrátov, 8,5% vlákniny a viac než 2% tukov, veľké množstvo aminokyselín, mastných kyselín (kyselina linolénová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), zastúpené sú steroly (kampesterol, stigmasterol , beta-sitosterol), triesloviny, saponíny, terpenoidy, biologicky aktívne aromatické izotiokyanát (benzyl izotiokyanát, p-methoxybenzyl izotiokyanát), vitamíny (A, B1, B2, B6, C, E), minerály (vápnik, železo, meď, zinok , horčík, draslík, sodík, jód).

MACA má vďaka obsahu vysoko hodnotných bielkovín, aminokyselín, vitamínov, minerálov a sterolov veľmi významnú výživovú hodnotu. Používa sa v prípadoch podvýživy, v období rýchleho rastu, v období tehotenstva a dojčenia. Je používaná ako prostriedok imunostimulačný, pomáha pri liečbe tuberkulózy a nádorových ochorení. Steroly obsiahnuté v rastline majú spolu s ďalšími látkami energetizujúce účinky a zvyšujú svalovú výkonnosť. MACA sa preto stáva súčasťou stravy vrcholových športovcov. MACA udržuje pevnosť kostí a silu svalov a zabraňuje nadmernému opotrebovaniu kĺbov a šliach, čo je veľmi dôležité u mladých športovcov. Zvyšuje fyzickú zdatnosť a odolnosť pri záťaži, urýchľuje regeneračné procesy.

copia-2.jpg

Použitie MAKY vychádza z tradícií aj poznatkov vedy a je veľmi široké:
regeneruje organizmus, navracia a posilňuje vitalitu, zvyšuje odolnosť organizmu, mierni depresie, psychické vyčerpanie, neurózy, chronickú únavu. MACA užívaná študentmi zlepšuje pamäť a schopnosť učiť sa. Osobám vyššieho veku MACA pomáha udržať pevnosť kostí a silu svalov, užívaná dlhší čas pomáha udržať dobrý zrak a sluch, osviežuje pamäť, dodáva vitalitu a tým posilňuje sebavedomie. MACA je nepostrádateľnou výživou chorých, mierni vedľajšie účinky chemoterapie a rádioterapie, urýchľuje rast vlasov po chemoterapii, pomáha organizmu rýchlejšie navrátiť sily, uľahčuje hojenie rán, podporuje liečbu anémie, tuberkulózy, akné, nechutenstvo, pomáha predchádzať vzniku osteoporózy a podieľa sa na jej liečbe.

Pozitívny vplyv MAKY na plodnosť žien i mužov vyjadrujú indiáni vetou: "MACA má moc darovať bezdetným manželom potomkov". MACA má pozitívny vplyv na tvorbu a kvalitu spermií, pomáha pri impotencii, zvyšuje libido a vitalitu, stimuluje sexuálnu aktivitu človeka. Upravuje nepravidelnú menštruáciu, reguluje hormonálnu činnosť. MACA sa stala taktiež obľúbeným prostriedkom harmonizujúcim organizmus ženy v období menopauzy.

copia-15.jpg

Stimuluje sexuálnu aktivituPomáha pri impotencii a frigidite. Zvyšuje libido a vitalitu. Zvyšuje sexuálnu kondíciu. Má pozitívny vplyv na tvorbu a kvalitu spermií. Podporuje správnu funkciu vaječníkov. Pomáhá uchovať sexuálne funkcie do vysokého veku. Pomáhá pri liečbe neplodnosti žien i mužov.

Maka - zdravie a sila muža
Zvyšuje sexuálnu kondíciu a pomáha ju uchovať do vyššieho veku. Zvyšuje odolnosť voči stresovým faktorom. Pomáha udržať hormonálnu rovnováhu, zvyšuje hladinu androgénu. Bráni vzniku osteoporózy. Pomáha pri impotencii, zvyšuje libido. Podporuje erekciu. Harmonizuje stav v období andropauzy. Pomáha udržiavať svaly v dobrej kondícii. spomaľuje procesy starnutia. Významne posilňuje činnosť mozgu duševne pracujúcich. Predchádza syndrómu chronickej únavy.

Peruánske ženy začínajú používať MACA už od veku 3 rokov, zostávajú silné, plodné, produktívne a majú neuveriteľnú výdrž až do neskorého veku. MACA zvyšuje ženské libido, a na dosiahnutie najlepších výsledkov sa má užívať denne.

MACA celkovo pomáha pri:

  • Mužskej impotencii, ženskej frigidite.
  • Dlhodobo výrazne podporuje erekciu.
  • Stimuluje sexuálne funkcie.
  • Zvyšuje libido.
  • Klinické testy potvrdili pozitívny vplyv na potenciu, objem semena a pohyblivosť a počet spermií.
  • Neplodnosť (zvyšuje počet a pohyblivosť spermií).
  • Kladne pôsobí na prostatu.

 

copia-14.jpg

MACA - POUŽITIE:
MACA sa používa tiež pri chronickej únave, nechutenstve, osteoporóze, nepravidelných menštruáciách, hormonálnych poruchách, depresívnych náladách, pri sexuálnych poruchách, neplodnosti, impotencii, frigidite a sterilite mužov i žien, mierni depresie, psychické vyčerpanie a neurózy, podporuje liečbu anémie, tuberkulózy, akné. Je doporučovaná osobám s vysokou fyzickou záťažou. MACA navracia a posilňuje vitalitu, zvyšuje odolnosť organizmu, spomaľuje proces starnutia. Užíva sa ako podporný prostriedok pri závažných ochoreniach.

Maka - spôsob prípravy:
1 kávovú lyžičku prášku denne rozmiešať v menšom množstve vody, ovocnej šťavy, mlieka alebo jogurtu a vypiť počas jedla, najlepšie pri raňajkách. Deti od 3 rokov 1 / 2 lyžičky denne. Športovci 1 vrchovatú lyžičku. Podľa názoru odborníkov je optimálna denná dávka MAKY 5-7 g (1 čajová lyžička). Ponúkame Vám preto MAKU vo forme sypkého prášku a nie v želatínových kapsulách, ktorých by bolo potrebné prehltnúť na dosiahnutie požadovaných účinkov 10-14 kusov. A niekedy aj viac.

Pre zaujímavosť:
Sušené korene MACA môžu byť uskladňované až 7 rokov bez toho, aby stratili svoju hodnotu. Prášok z mletých koreňov MACA sa pre vysoké výživné hodnoty dodáva aj do nápojov a používa v kuchyni pri príprave pečiva, šalátov, pudingov, koktejlov a iných potravín. S radosťou Vám môžeme oznámiť, že vďaka MAKE je na svete mnoho mamičiek, ktoré sa tešia zo svojich dlho očakávaných potomkov.

MACA peruánska a jej účinky pri liečbe neplodnosti

MACA - "Z výšin pôvodom dobrá potrava, ktorá posilňuje" - tak ju nazýva jeden z indiánskych kmeňov. MACA je tak starou rastlinou, že nikto nevie, kedy ju začali ľudia používať. MAKU pestovali ju už predinkaské kultúry, ale najväčšieho rozšírenia dosiahla za čias Inkov. Tvorila dôležitú zložku stravy a tiež významný obchodný artikel obyvateľov vysokých Ánd.

MACA (Maca - Lepidium meyenii Walp.) Je jednou z najviac rastúcich rastlín na svete. Rastie v Andách v Peru, vo výškach 3500 až 4500 m nm. MACA pripomína vzhľadom repu. Obsahuje neobyčajné množstvo výživných zložiek. Sušená MACA sa môže konzervovať mnoho rokov bez toho, aby stratila čokoľvek zo svojich cenných vlastností.

S MAKOU je spojená stará indiánska legenda. Podľa nej je MACA darom boha Virakoči kmeňom, žijúcim v krutých klimatických podmienkach ťažko prístupných výšin Ánd. Virakoča, darujúci MAKU obyvateľom hôr, do nej dal všetko potrebné k zdravému a dlhému životu - cenné bielkoviny, minerály, vitamíny a dodal ešte čosi pre silu ... a chuť plodiť potomkov.

Po mnohých storočiach sa o pravdivosti legendy mali možnosť presvedčiť španielski dobyvatelia. Ich kone v tamojších krutých podmienkach slabla a nechceli sa rozmnožovať. Španieli podávali MAKU podľa rád indiánov a vyskúšali tak jej posilňujúce a afrodiziakálne vlastnosti. Tak získala MACA označenie "afrodiziakum". Vedomosti o tejto rastline a jej účinkoch potom priviezli dobyvatelia do Španielska, kde sa stala súčasťou jedálnička kráľovskej rodiny. Neskôr však upadla do zabudnutia. Až v šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa vedci z celého sveta začali zaujímať o "stratený poklad And". Ich publikácie prebudili o MAKU záujem.

maca_fresh_web.jpg

Laboratórne a klinické výskumy potvrdili významnú výživnú hodnotu MAKY, ktorá ma veľmi priaznivý vplyv na funkcie organizmu, na jeho vitalitu a dobrú fyzickú aj psychickú kondíciu, vytrvalosť, zvýšenie odolnosti na stres, dĺžku a komfort života. Záujem o ňu stále rastie. Rastlina je považovaná za člena druhu Lepidium meyenii, najprv ju pozoroval Gerhard Walpers v roku 1843. Pri štúdiu rôznych vzoriek od roku 1960, najviac botanici teraz považujú maca L. peruvianum. Táto novšie označenie vykonal Dr Gloria Chacon. Latinský názov uznaný USDA naďalej Lepidium meyenii, však väčšina súčasných botanikov používať názov "peruvianum" a považujú ho za najpresnejší popis druhu. Tvar rastu, veľkosť a proporcie sú hrubo podobné reďkovke a kvaka, s ktorým sú príbuzné. Plody obsahujú dve malé (2-2.5 mm) červeno-šedej vajcovité semená. Semená sú jediným prostriedkom reprodukcie, klíči v lehote piatich dní, ak existujú dobré podmienky. Maca sa veľmi líšia vo veľkosti a tvare koreňa, ktorý môže byť trojuholníkový, vyrovnaný kruhový, okrúhly alebo obdĺžnikový. Maca môže byť smotanovo-zlatá, červená, fialová, modrá, čierna a zelená. Každý z nich je považovaný za geneticky jedinečné odrody. Krémové farby koreňov sú najčastejšie pestované a obľúbené v Peru pre ich zvýšenú sladkosť a veľkosť. Modrá a čierna maka má najviac energie, sú sladké i mierne horkej chuti. Červená maca sa tiež stáva obľúbenou u mnohých ľudí, a bolo klinicky dokázané, že znižuje veľkosť prostaty u potkanov. Tieto tri ekotypov sú najviac vyvážené a používané. Maca je tradične pestuje v nadmorskej výške približne 4100-4500 metrov. Dobre rastie iba v chladnom podnebí v relatívne chudobnej poľnohospodárskej pôde. Takmer všetky Maca pestovaná v Peru je ekologická, pretože sa v týchto vysokých nadmorských výškach vyskytuje málo škodcov. Maca býva zriedkakedy napadnutá. Maca sa spravidla suší pre ďalšie spracovanie, čo dáva asi 1,5 tony celkom z hektára. Po dobu 2000 rokov,MACA - zplešenie kvality spermií a plodnosti maka bola dôležitým tradičným jedlom a liečivou rastlinou. Je považovaná za vysoko výživnú potravinou aj ako liek, ktorý zvyšuje silu, vytrvalosť a pôsobí tiež ako afrodiziakum. Okrem cukrov a bielkovín, maca obsahuje uridín, kyselina jablčnú a jej benzoyl deriváty a glukozinoláty. Maca je bohatá na minerály, predovšetkým selén, vápnik, horčík a železo.Obsahuje mastné kyseliny, vrátane kyseliny linoleovej, kyseliny palmitovej a kyseliny olejovej, 19 aminokyselín a polysacharidy. Maca sa zbiera a využíva ľuďmi v andských horách po stáročia. Bolo preukázané, že až do konca roka 1980 sa maca pestuje v obmedzené množstvo okolo jazera Junín, v strednej Peru. V Peru sa maca pripravuje a spotrebúva niekoľkými spôsobmi, ale tradične je vždy varená. Čerstvo zozbieraná môže byť pečená v jame (tzv. huatia), a takto pripravená je považovaná za delikatesu. Čerstvé korene sú zvyčajne k dispozícii iba v okolí pestovateľov. Z koreň môže byť tiež kaše. Ak sa nechá kvasiť, vzniká slabé pivo chicha de maca. Listy môžu byť aj pripravované v surovom stave do šalátov.

Želatinová Maca je mnoho násobne silnejšia ako sušený koreň, a je využívaná hlavne pre terapeutické a liečivé účely. Najkvalitnejšia a najúčinnejšia MACA je Maca FRESHMaca Fresh je oveľa účinnejšia než ostatné druhy macy, ktoré sa bežne ponúkajú. Obyčajná maca je pripravovaná a mletá priamo po vysušení plodiny. Želatinovaná maca je pred sušením vyčistená od hlušiny a škrobu, aby bola zvýšená jej nutričná hodnota. Naproti tomu maca fresh je maca pripravovaná výlučne z čistej šťavy plodiny, takže jej účinok je 8 - 10-násobne vyšší oproti produktu obyčajná maca. Na 1kg macy fresh v prášku je potreba až 19kg surovej plodiny. Vylisuje sa z nej šťava, ktorá sa nechá zmraziť, kvôli zachovaniu živín. Maca fresh je "kaviárom" medzi všetkými druhmi macy.

 

kupit.jpg