Jedálniček pre zdravie
Ak chceme výživu využiť ako nástroj k procesu uzdravovania, nemôžeme si predstaviť obdobie, v ktorom budeme organizovať lukulské hody, tj prekombinovávať, jesť vyhranené skupiny sladkých alebo slaných jedál, ktoré sme si vybrali podľa svojho naturelu.
Predísť zápalom
Ak sme teda vyrástli na slovenskej tradičnej kuchyni, budeme musieť stereotypnú skladbu a kombinácie potravín prehodnotiť.
Je pochopiteľné, že si nenaplánujete na jedálniček nasledujúceho týždňa bravčové s knedľou a kapustou na nedeľu, ovocné knedle s maslom na pondelok, guláš s knedľou na utorok, roštenky s ryžou na stredu, zemiakové placky s údeným na štvrtok, cigánsku pečienku na piatok a lievance s marmeládou na sobotu. ...
Bude to iné. To, čo som práve vymenovala, je typickým príkladom stravy, ktoré dlhodobo vytvára v tele kyselinotvorné prostredie, a tak prispieva veľkou mierou aj k vzniku zápalov v najrôznejších častiach ľudského tela ... A ak toto stravovanie trvá dlho, resp. niekoľko rokov, bude jasné, že sa budeme stretávať v staršom veku tiež s problémami z prekyslenia, tj chronickou chorobou rôzneho typu. A ešte predtým napr. s pálením záhy, nadúvaním, zápchou, dnou .
Predpokladajme, že ste si začali plne kontrolovať svoj pitný režim a vypijete dostatočné množstvo čistej vody, potrebnej k pracovnému režimu orgánov a tiež k odplavovaniu spotrebovaných látok a rôznych metabolických splodín, v neposlednom rade umelých súčasťou nakupovaných potravín.
Na pomoc zásadotvornému prostrediu
Teraz môžeme svoju pozornosť sústrediť aj na výber potravín schopných nás uvádzať do acidobázickej rovnováhy medzi prijatou potravou kyselinovo-a zásadotvorné a niektoré nás budú zbavovať tiež vyššie spomínaných odpadových látok.
Uveďme zložky stravy, ktoré prinášajú telu prvok alkalicity, teda Zásadotvornosť.
Voda
Je to opäť a predovšetkým prísun čistej vody (najlepšie pramenitej), prevahou bez ďalších ochucujúcich zložiek, tak aby voda mohla uplatniť úplne všetky svoje vlastnosti, pre ktoré všetkým pozemským živým tvorom slúži ...
Zelenina
Hneď na druhom mieste stojí zelenina najrôznejších farieb, foriem a štruktúry.
Zelený nápoj
Zvlášť účinným pomocníkom je prášok z desaťcentimetrových výhonkov listov niektorých obilnín, napr jačmeňa: prášok zmiešaný s vodou v šejkri vytvorí zelený nápoj s čiapkou bielej peny. Je možné ho dokonca kombinovať pre zmenu chuti i s nektárom z mrkvy alebo červenej repy. A propo: Práve cviklu oceňujeme kvôli prínosu pre správne hodnoty krvného zloženia, navyše je zvlášť dobrým činiteľom našej plánovanej detoxikácie ...
Morské a sladkovodné riasy.
Z morských sú ku kúpe u nás dostupné potrebné kelp, nori, dulse, wakame ..., zo sladkovodných chlorella. Predstavme si napríklad, že je to vlastne taká "detoxikačné zelenina", zelenina s vysokou väzbovou detoxikačnou kapacitou, veľmi podstatnú k jarnej očiste črevných slizníc po zimných mesiacoch, kedy sme žili na "ťažkej strave", v nedostatku zelenej a farebnej zeleniny či ovocia s dostatkom potrebnej vlákniny, často bez dostatočného pohybu na čerstvom vzduchu, aby sme "ventilovali" pľúca - vyčistili tento dôležitý filter, a sme v pravom slova zmysle "zanesení" splodinami.
Čerstvo vylisované ovocné šťavy
Poslúžia predovšetkým v dopoludňajšej očiste a dodávke vitamínov, kedy sa telo zbavuje po nočnom spánku a odpočinku prevažnej časti nahromadených splodín.
Pitný režim od rána
To zásadné, čo by sme mali zrána urobiť, je: vypiť pred raňajkami aspoň dva štvrť litre čistej vody, nahriate na teplotu vyššiu, ako je ľudské telo, zhruba nad 40 stupňov Celzia. Nebude nápadné, že pôjdeme trebárs aj dvakrát za dopoludnie na stolicu, aby sme sa skutočne dobre vyprázdnili. Verte, že sa odľahčenie tela prejaví aj na dobrej nálade.
Akonáhle sa voda zo žalúdka posunie ďalej, vypijeme nektár z ovocia, po jeho strávení potom pokračujeme buď ovocným šalátom, alebo zeleninovými šťavu striedavo s teplou vodou a s čajom: Môžeme striedať rôzne bylinné, zelené a biele čaje.
Zelený nápoj z výhonkov jačmeňa započítame medzi zeleninové nápoje. Kedykoľvek sa počas dopoludnia ozve signál hladu, poskytujeme svojmu tráviacemu systému vhodný zásaditý nápoj alebo ovocný šalát. Asi hodinku pred plánovaným obedom konzumujeme zeleninový šalát, niekedy z koreňovej zeleniny, inokedy z listovej.
Zálievkou bude voda s citrónom alebo jedna lyžica olivového oleja s cesnakom roztlačeným s morskou soľou.
Cez deň sa budeme zaoberať pitným režimom priebežne a bez jeho zanedbania. Či už vážite viac alebo menej, dva a pol litra prijatej čírej tekutiny bude minimum. Pre orientáciu uvediem, že každý váš kilogram telesnej hmotnosti spotrebuje za celý deň minimálne 0,03 litre vody, tj 30 mililitrov. Toto množstvo si vynásobte počtom svojich kilogramov a dostanete počet litrov potrebných ku kľudovému pracovnému režimu svojho tela. Nedávate mu ju? Potom sa vam bude telo pripomínať nejakou tou "chronickou boliestkou
Pohánka, pšeno
Ďalšou zásadotvornou zložkou na našom dennom tanieri bude varená pohánka a tiež varené pšeno. Pohánku pripravujeme najčastejšie s cesnakom a majoránom, pšeno skôr s vareným kompótom z jabĺk (napr. horúcim valcovaním možno z oboch prísad zmixovať lahodný puding).
Pohánku aj pšeno možno používať ako dobrú závarku do polievok, môžeme z nich pripraviť teplé prílohy a kaše alebo studené šaláty.
Zemiaky
K rybám, alebo event. bielemu mäsu (v dobe detoxikácie sa však budeme mäsu skôr vyhýbať) budeme voliť zeleninovú prílohu a zemiaky, sú tiež zásadotvorné.
Zelenina s chlorofylom
Budeme využívať listovú zeleninu s chlorofylom a tiež všetky jej červeno / vínovo / fialovo sfarbené druhy, ktoré poskytujú telu antokyány, so silnou antioxidačnou schopnosťou voči tzv voľným kyslíkovým radikálom: cviklu (varenú a nakrájanú na plátky alebo strúhanú surovú so sladkokyslou zálievkou a čerstvým chrenom atp.), červeno sfarbenú čakanku (na polovičky, opečenú na grilovacej panvici z oboch strán, aby sa prepiekla a zostala vnútri šťavnatá), zemiaky s červenou šupkou (pokrájané na mesiačiky a upečené v remoske s rascou a troškou oleja) a ďalšie druhy zeleniny, ktoré si sami vyhľadáte. (To isté o tomto farbive platí aj o ovocí.) Ďalej nás bude zaujímať zelenina s betakaroténom, tj oranžovej a žltej druhy mrkvy a karotka, tiež biela a čierna reďkev, reďkovky.
U listovej zeleniny nezabudneme okrem rôznych druhov hlávkového šalátu a špenátu tiež na mangold, tiež rôznych druhov.
Ovocie najrôznejších farieb
Tá istá farebná pestrosť nás bude zaujímať samozrejme i u ovocia. Nezabudneme napr marhule, slivky, rôzne druhy melóna ...
Byliny
Ďalšou skupinou sú byliny. Jarné výhonky sa zužitkovávajú do šalátov a na povrch potravín podobne ako pažítku, petržlen alebo trebuľka ...
Žihľavu vmiešavame do špenátu či varíme aj samostatne na spôsob špenátu, varíme z nej odvar a popíjame po dúškoch.
Mávajú nielen uzdravujúce účinky, ale aj veľké množstvo vitamínu C, väčší ako u mnohých poľnohospodárskych plodín ...
Zabudneme naopak na údeniny všetkého druhu, aspon v čase tohto poväčšine zeleninového pôstu, ktorý je podľa biblickej skúsenosti so znalosťami, zdravím a obdivovanou silou troch izraelských mladíkov na čele s prorokom nazvaný Danielov.
Jedlá dochucujeme chrenom, cibuľou, cesnakom, petržlenom a pažítkou, trebuľkou, koriandrom, kôprom.
Ako ochucovať napr cibuľou? Ľahko: Vezmeme jednu červenú cibuľu, nakrájame ju na tenké prúžky (najlepšie keramickým nožom). Posypeme soľou (morskou), preložíme do taniera a druhým priklopíme na 10 minút. Cibuľa sa orosí a zmäkne, stratí štipľavosť a bude "na zahryznutie".
Obedy, večere
Čo by sme tak mohli obedovať a večerať, keď sú nám už ovocné dopoludňajšie desiate a zeleninové predjedlá jasné?
Tipy pre stravovanie:
1. príklad s využitím produktu Rabanon (na pečeň):
- Po prebudení 1 ampulka RABANON, event. hneď s 1/4 l vody,
- Po pauze druhý 1/4 liter vody
- Rýchla kaša so žeruchou a varenou cviklou na plátky, inokedy s javorovým sirupom alebo sladom z obilia (napr. z jačmeňa, z ryži) alebo ao sušeným marhuľami (3 - 4 kusy) (opláchneme od siridla )
- Neskôr ovocný šalát: ananás, mango, broskyňa (kompót v práci alebo čerstvo pripravený v domácnosti), šťava z 1/2 citróna
- 2 x 1/4 l vody alebo 1/4 l ovocného nektáru a po pauze 1/4 l minerálnu nesladnú vodu (Bílinská, Vincentka ad.)
- Napoludnie: zelenina typu "wok" orestovaná na šupkách a šťavnatá vnútri (3/4 taniere), ryža hnedá / červená / natural ad., Jedno vajce "volské oko", pražené drvené ľanové semienka na povrch ryže, pohár rastlinného mlieka ryžového
- Za hodinu začať popoludňajší pitný režim
- Desiata: plátky krehkého obilného chleba s lahôdkovým tofu a kapustovým šalátom, posypať slnečnicovými semienkami
- Po vytrávení: 1 ampulka RABANON a po štvrťhodine
- Večera: dusená kapusta so zemiakmi na cibuľke, s cesnakom a majoránom
- Konvička slabého čaju (zelený, biely, bylinný apod), v lete vychladená voda s citrónom a mätou apod
2. príklad s využitím produktu Jačmeň (pre rannú vitalitu):
- Po prebudení 1 šejker rozmixovaneho zeleného nápoja s bielou penou, vždy 2. a 3. deň pridávať namiesto časti vody aj šťavu z červenej repy alebo karotky / mrkvy
- Šťava z kapusty - mierne zriedená - do 1/4 l, pijeme po chvíľkach dúškami
- 1/4 l vody
- Polievka z koreňovej zeleniny s rezancami alebo 1/4 l vody alebo zeleninový krém (brokolicový, Kalerábový, pórový atp.)
- O 11 hodine 1 surový kaleráb na plátky
- Napoludnie: vo vyššej hranatej panvici podusiť na masle 1/2 pstruha s rascou a soľou na červenej cibuli, k hotovému pridať 1/2 menšiu brokolicu na ružičky a dodusiť, na suchej panvici opražiť niekoľko odkrojených plátkov "knedle" polenty (z varenej kukurice), na tanieri posypať petržlenom, drvenými tekvicovými semenami a obložiť tenkými plátkami varenej červenej repy, pokropené olivovým olejom a posypané sekaným cesnakom (1 strúčik) a kôprom, šálku zázvorového čaju (asi 1 cm čerstvého zázvoru nakrájať na drobučké prúžky a v šálke spariť, event. používať predom nasušené prúžky)
- Za hodinu začať popoludňajší pitný režim
- Desiata: kandizované ovocie so zázvorom, zázvorové sušienky , inokedy nakrájané kúsky melóna (rôznych typov, farieb a veľkosti)
- Večera: varená pohánka premiešaná s 3 strúčiky cesnaku (na jednu väčšiu porciu stačí 1 - 2) a hrsťou podrvenej majoránky, posypaná sparenými výhonky žihľavy alebo lístkami koriandra a doplnená jednou lyžicou sojanézy a tiež zeleninou s mliečnym kvasením (typu kyslej kapusty), tzv . pickles
- Kanvička slabého čaju / citrónovej vody s mätou
3. príklad s využitím produktu Aloe Prima gél (na žily napr.):
- Po prebudení užijeme celú uvedenú dennú dávku aloe a 1/4 l vody
- 1/4 l šťavy z červenej repy - a akonáhle postúpi ďalej, môžeme
- 1 jablko na prúžky dusené s 5 slivkami alebo lyžicou hrozienok, k tomu event. 1 lyžička čiernych ríbezlí naložených v cukre / džemu z šípok / čučoriedok atp.
- 2 x 1/4 l vody
- O 11 hodine varená červená repa na plátky, pretlačený cesnak, morská soľ, olivový olej (1 lyžička), 1 výhonok listov bazalky alebo 3 lístky koriandra / petržlenu / pažítky /, inokedy obmena: s chrenom a sojanéza
- Napoludnie: 2 červené zemiaky so šupkou na plátky a uvariť s morskou soľou a rascou, pokvapkáme olivovým olejom, tanier obložiť tiež jedným celým tofu s morskou riasou: nakrájať na plátky a nahriať / orestovať na panvici, doplniť jednou lyžicou sojanéza, ozdobiť natrhaným listom ľadového šalátu, pokropeným olivovým olejom s cesnakom (1 strúčik) a morskou soľou
- Desiata: hliva ustricová podusená na oleji a cibuľke, krehký ryžový chlieb
- Pitný režim s vodou a pohánkovým mliekom
- Večera: rybie filé na dvoch cibuľách, s mletou rascou a morskou soľou, 1 zemiak na plátky, všetko zaliate 1 vajcom so smotanou a podusené pod pokrievkou, ozdobené napr pažítkou
- Kanvička slabého čaju.
Poznámky:
- Suroviny možno dokupovať v predajniach zdravej výživy a v kútikoch pre zdravú výživu v rámci hypermarketov.
- Listová zelenina obsahuje dostatok vápnika a horčíka, nemusíme preto použiť mlieko živočíšne. Môžeme ďalej sypať pokrmy drveným tekvicovým semenom, asi lyžičkou na kombinovaný pokrm. Môžeme tiež využiť tofu v rôznych chuťových variantoch (biele - skôr na nátierky, lahôdkové, zeleninové - s hráškom a červenou paprikou, marinované, údené a pod) a bez konzervantov, preto ich musíme v prvý deň (po otvorení obalu) spotrebovať. Tiež môžeme jedlá zapíjať rastlinnými nápojmi - pohánkovým, ryžovým, ovseným, sójovým apod
PhDr. P. Šáchová
(spracované podľa skúseností v praxi celostnej medicíny a so súhlasom MUDr. P. šach)
Zdroj: www.celostnimedicina.cz