Funkčné potraviny znižujú výskyt chronických ochorení
Už ste niekedy počuli o takzvaných funkčných potravinách? Viete, čo to je? Sú to bežné potraviny, ktoré však vo väčšej miere obsahujú zdraviu prospešné látky a znižujú výskyt rôznych chronických ochorení.
Ľuďom totiž už nestačí, že dostanú na tanier potraviny, ktoré zaženú hlad a sú zdravotne nezávadné. Od potravín sa navyše očakáva, že ich konzumácia bude priaznivo pôsobiť na ľudské zdravie. Preto prichádzajú na rad funkčné potraviny. Funkčné potraviny nie sú liekom na choroby
Funkčné potraviny na prvý pohľad vyzerajú rovnako ako bežné potraviny, nelíšia sa od nich vlastne ani chuťou či vôňou. Na rozdiel od bežných potravín však obsahujú viac niektorých látok dôležitých pre ľudské zdravie alebo má ich konzumácia väčší vplyv na zníženie rizika niektorých chronických ochorení (napríklad vysoký krvný tlak, cukrovka, obezita).
Zvyšujú tiež duševnú a fyzickú výkonnosť viac ako bežné potraviny. Funkčné potraviny nie sú liekom na choroby, nevyrábajú sa vo forme tabliet či kapsúl, sú to však potraviny, ktoré patria k zdravému životnému štýlu.
Funkčné potraviny ale rozhodne nemožno nezamieňať s tzv potravinami určenými pre osobitné výživové účely, čo sú špeciálne potraviny určené iba pre osobitné skupiny osôb, napríklad pre dojčatá, osoby trpiace cukrovkou alebo neznášanlivosťou mliečneho cukru a pod.
Ako v obchode funkčné potravinu spoznáme?
Nápis "funkčná potravina" na obale nenájdete. Môžete si však všimnúť rozdiel v obsahu významných látok uvedených v zložení alebo v informácii o účinkoch na zdravie.
Na obale funkčné potraviny môžete napríklad nájsť informácie typu: "Výrobok so zníženým obsahom tuku" alebo "Výrobok so zvýšeným obsahom vlákniny". Tieto informácie bývajú doplnené udaním množstva významných látok vztiahnutých na 100 g alebo na jednu porciu, eventuálne aj informácie o ich odporúčanej dennej dávke.
Ako sa funkčné potraviny vyrábajú?
• úpravou receptúry, vďaka čomu potravina obsahuje väčšie množstvo žiadúcich látok z prírodných zdrojov, napríklad pridaním obilných klíčkov a otrúb do cereálií,
• zvýšením obsahu významných látok poľnohospodárskym šľachtením plodín,
• prídavkom prírodných látok, ktoré boli izolované z prírodných zdrojov,
• prídavkom probiotík do mliečnych výrobkov,
• prídavkom umelo vyrobených látok, napríklad vitamínov C a E.
Výber z funkčných potravín
Keďže funkčných potravín je nepreberné množstvo, uvádzame len niektoré:
• Zakysané mliečne výrobky, napr jogurty, kyška, acidofilné mlieko a ďalšie. Obsahujú vysoký obsah vápnika a baktérie mliečneho kvasenia, preto majú vplyv na prevenciu osteoporózy a pozitívne pôsobia na tráviaci trakt.
• Výrobky so zvýšeným množstvom vlákniny, napríklad grahamové pečivo, celozrnné cestoviny a ďalšie. Môžu mať vplyv na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a na prevenciu ochorení srdca a ciev či niektorých nádorových ochorení.
• Margaríny a mliečne výrobky obohatené rastlinnými sterolmi. Majú vplyv na zníženie hladiny cholestorolu v krvi.
• Potraviny obohatené jódom. Uplatňujú sa v prevencii ochorenia štítnej žľazy alebo prevenciu telesného a duševného postihnutia plodu u tehotných žien.
Zdroj: www.viscojis.cz/teens