Fazuľa: dokonalá zásobáreň vitamínov a minerálov
Už v stredoveku sa fazuľa stala cennou súčasťou jedálnička človeka. Strukoviny sú sýte, výživné a možno preto sa im začalo hovoriť mäso chudobných. Oveľa dôležitejšie však je, že sú dokonalou zásobárňou dôležitých minerálov a vitamínov.
Obsahujú totiž veľa draslíka, fosforu, vápnika, horčíka, jódu, ďalej potom sodík a železo. Z vitamínov potom zahŕňajú riboflavín - B2, cennú kyselinu listovú (jedna porcia varenej fazuľa pokryje približne doporučenú dennú dávku kyseliny listovej pre dospelého človeka), provitamín A, vitamín E a C, karotén a predovšetkým potom vlákninu. Súčasťou fazule je tiež až tridsať percent kvalitných rastlinných bielkovín.
A aké sú druhy tejto strukoviny?
• Drobnozrnná zelená odroda fazule , pôvodom z Ameriky. Používa sa čerstvá alebo sušená a je k dostaniu tiež predvarená a konzervovaná. Je vhodná na prípravu šalátov. Vo Francúzsku je tradične prílohou k pečenému jahňaciemu.
• Fľakatá fazuľa sa tvarom semien nelíši od iných odrôd fazule všeobecnej, ale sú béžové s hnedými škvrnami. Pri varení strácajú farbu, ale chuť zostáva.
• Veľké biele fazule sa používajú na prípravu dusených pokrmov a nákypov. Bežne sa zamieňajú s inými typmi fazule.
• Bostonskej fazule sa tiež hovorí perličky, pretože má menšie semená. Používa sa najmä do francúzskeho pokrmu "cassoulet". Tradičné bostonské pečené fazule sú predchodcami moderných konzervovaných pečených fazúľ.
• Čierne fazuľa so sladkou chuťou je základnou potravinou v karibskej oblasti, Mexiku a v Strednej a Južnej Amerike. Čierna fazuľa s ryžou sú tradičné raňajky v Kostarike, zatiaľ čo pokrm z mletého mäsa a čiernych fazúľ podávaný s kockami pomaranča, teplou pikantnou paprikovou omáčkou a nakrájanou zeleninou je národným jedlom v Brazílii.
• Borlotto fazuľa oranžovej farby sa pridáva predovšetkým do prílohových omáčok a šalátov.
• Červené fazule sú sladké a múčne. Uplatňujú sa najmä v mexickej kuchyni, predovšetkým v mäsitom pokrme s pálivou paprikou.
• Cannellino fazuľa je krémovo biela a má vatovú konzistenciu. Patrí do talianskej kuchyne. Je častou prílohou k pokrmu z tuniaka.
• Mesačná fazuľa - Lima má zvyčajne svetlo zelenú alebo smotanovo bielu farbu. Hoci pochádza z Južnej Ameriky, je známa aj ako malgašská fazuľa podľa miesta, kde sa bežne pestuje. Lima fazuľa sa nerozvára, často sa podáva ako samostatný pokrm alebo sa z nich pripravuje šalát.
• Ryžové fazule pochádzajú z juhovýchodnej Ázie a pestujú sa v obmedzenom množstve v Číne, Indii a na Filipínach. Ich názov je odvodený od chuti, ktorá pripomína ryžu.
Zdroj: Zeleninová únie Čiech a Moravy