Dna a dieta

Je chronické ochorenie, vyznačujíce sa zvýšeným množstvom kyseliny močovej v tkanivách tela. Prejavuje sa zvýšenou hladinou kyseliny močovej v sére, charakteristickými kĺboovými priznakmi, často i rozmanitými prejavmi mimokĺbovými, prevažne postihnutím obličiek.
Jedná sa o metabolické ochorenie, ktoré sa dotýka purinov. K ochoreniu môžu viesť tiež genetické (dedičné) vlohy. V ľudskej DNA je už niekoľko desiatok milionov rokov poškodený gén zodpovedný za syntézu enzymu urikáza, ktorý u väčšiny ostatných živočichov odbúravá kyselinu močovú. Tá je v krvi špatne rozpustná, na rozdiel od metabolitov po štepenie urikázou. Chorý človek odburáva puriny príliš rýchlo a výsledkom je práve zvýšená hladina kyseliny močovej. Postihnutý organizmus produkuje nadmerne enzym xanthin oxidázu (XAO), čo vedie k hromadeniu kyseliny močovej v krvi a tkanivách, neskôr ku kryštalizácii - za pôsobenia gravitácie - obvykle v chladných spodných častiach ľudského tela. Vytvorené ihličkové urátové kryštáliky prenikajú ako skutočné ihly do málo prekrvených tkanív, obzvlášť do kĺbov, kde spôsobujú autoimunitnú reakciu - zápal. okrem diéty sa toto nevyliečiteľné ochorenie liečí podporne za pomoci blokátorov xanthin oxidázy Allopurinolu s obchodným názvom Milurit. Enzym urikáza je možné syntetizovať a používa sa pri náročných operáciách alebo pri chemoterapii, kde je vysoká hladina kyseliny močovej riziková.

Často sa kyselina močová usdzuje prednostne v kĺboch palca na nohe, ale náchylné k jej ukladaniu môžu byť aj iné ďaľšie kĺby, napríklad kotníky, kolena, zápestia i kĺby prstov.
Obvyklým prvým príznakom je prudká bolesť. Hovoríme o dnavom záchvate, kedy sa v kĺbovej tekutine vyzráža močan sodný v podobe už popísaných mikrokryštálov a tým potom dochádza k zápalu postihnutého kĺbu a k jeho začervenaniu, otoku a vzniku extrémnej citlivosti na dotyk.

Kyselina močová je vedľajší produkt rozkladu niektorých potravín, takže dna úzko súvisí s výživou ako je prejedanie. Ale na vzniku sa môžu podieľať aj ďalšie faktory
- niektoré lieky, stres, operácie alebo poranenia kĺbov, infekcia, časté rentgenovanie určitého kĺbu pri inej chorobe.
Diagnóza je potvrdená laboratorne a zachytením rtg zmien na kĺbe.

Klasická liečba spočívá pri akutnom záchvate v kľude na nemocničnom lôžku, diéte a podávaní liekov s salicyláty a kolchicinom.
U dlhodobých problémoch kladieme veľký dôraz na dodržovanie diety s obmedzením prívodu nukleoproteinů. Naviac sa vyhýbame potravinám s vysokým obsahom nukleoproteinov - vnútornosti, sardinky, ančovičky,mäsové extrakty, mäsové polievky a omáčky. Omedzujeme potraviny so zvýšeným obsahom nukleoproteinov- strukoviny, morské ryby, úhor, homár, sladkovodné ryby, mäso. Vždy zakazujeme alkohol. Naopak doporučujeme pitie veľkého množstva vody. Alkalické minerálky mají prednosť, pretože napomáhajú alkalizácíi moču, a tým k udrženiu inak špatne rozpustnej kyseliny močovej v roztoku, takže sa predíde tvorbe močových konkrementov.

Nezabúdajte na pravidelnú pohybovú aktivitu.

Z prírodných prostriedkov sú vhodné- MULTI STAR - zmes vitamínov, stopových prvkov, aminokyselin a enzymov s obsahom prírodnej kyseliny fulvickej, ktorá zvyšuje vstrebateľnosť a využitelnosť uvedených prvkov.
CELL GUARD považujeme za vynikajúcu účinnú kombináciu antioxidantov týkajúcich sa detoxikácie a vychytávaniu voľných radikálov.
ANATOMAX, GLUCOSAMINE STAR - ktoré obsahujú Vilca Coru, bylinku s protizápalovým a regenerujúcím účinkom na spojivové tkanivo. Pri obmedzenej pohyblivosti a bolestivosti patom komplex JOINT MOBILITY a JOINT ACTIVITY a z vonku môžeme použíť BOBY STAR krém, po kterom poľaví napätie a bolest odoznie otok kĺbov.
Dieta pii dne.
U dlhodobých problémov kladieme veľký dôraz na dodržovánie diety s omedzeným prívode nukleoproteinov. Najviac se vyhýbame potravinám s vysokým obsahom nukleoproteinov - vnútornosti, sardinky, ančovičky,mäsové extrakty, mäsové polievky a omáčky. Obmedzujeme potraviny so zvýšeným obsahom nukleoproteinov-červené mäso, strukoviny, morské ryby, úhor, homár, sladkovodné ryby, mäso. Vždy zakazujeme alkohol, vrátane piva, červeného vína a tiež soľ. Uvedené jedla môžu zvýšiť hladinu kyseliny močovej a tak prispieť k akutnému záchvatu dny. A tiež musíme pripomenúť niektoré lieky ako diuretika, ktoré sú často užívané ku kontrole vysokého tlaku krvi alebo ku znižovaniu otokov- tiež môžu zpôsobiť akútné záchvat dny. A ďalej stres, infekcie traumy a iné.
Hnedá ryža, kukurica, varená kapusta, celer, mrkva, pečené sladké zemiaky, cibuľa, ďatle,
Čerstvá dužina z kokosu, avokádo, med, hrozienka, mliečne výrobky,
( jogurt, tvarohový farmársky syr, kyslá smotana), čerstvé gaštany/ mandle( nie varené), banány, hrušky, jahody, čerešne, pomaranče, kiwi, grepy, sojová omáčka,
( pridaná k ochuteniu ryže) čerstvé nesladené ovocné džusy ( chladené alebo mrazené- nie z brusiniek) a pečené zemiaky ( nie biele zemiaky).
Na pečené zemiaky je vhodné používať kyslú smotanu. Zaraďujte niektoré z týchto jedál do svojho každodenného jedálníčku. Keď máte záchvat dny potom by ste mali plne využívať vyžšie uvedené jedla. Napríklad- hnedá ryža, čerstvé mandle a kukurica poskytuje všetky bielkoviny a aminokyseliny, ktoré sú tiež v mäse, ale bez purinov. Alkoholické nápoje sú nevhodné, obzvlášť destiláty.
Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahom purinov (prípadne oxalátov):
vnútornosti: brzlík, pečienka, obličky, mozoček, pľúce, slezina, kostná deň, krv, pečeňvé paštiky, hurky, hurkové polievky mäsové koncentráty zverina a výrobky z nej
koreniace zmesi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, mäsové kocky
mäso a mastné výrobky: konzervované mäso, udeniny, mäso mladých zvierat (teľacie, jahnacie, kuracie) ryby a rybie výrobky: sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybie konzervy, konzervované ryby ,ostatné: obylniny a celozrnné výrobky, strukoviny droždie, čokoláda, kakaový prášok špenát, červená repa, figy
V bežnej strave je potrebné vyberať tie potraviny, ktorých obsah purinov je nízký.
Hodnoty obsahu purinov sú uvedené v tabuľke. Vo výsledku ide teda o ľahko redukčné stravovanie rozdelené do viacej denných dávok (cca 4x).
Obsah purinov v potravinách (mg/100g)
Maso, uzeniny
- Hovädzie 40
- Teľacie 48
- Bravčové 48
- Skopové 46
- Kuracie 40
- Králičie 38
- Zverina 35-39
- Šunka 24
- Anglická slanina 25
Vnútornosti
- Pečeň 95
- Obličky 80
- Jazyk 55
- Teľací brzlík 400
Ryby
- Kapor 54
- Losos 22
- Pstruh 56
- Sardinky 120
- Sleď 69
- Šťuka 48
- Sardinky 120
Mlieko, vajcia
- Mlieko 1
- Vajcia 2
- Bielka 1
- Žĺtok 5
Tuky, orechy, kakao
- Kakaový prášok 1900
- Mandle 9
- Lieskové orechy 10
- Vlašské orechy 8
Múka, pekárenské výrobky
- Žitná alebo pšeničná múka 0
- Celozrnný chlieb 14
- Biele pečivo 8
- Ovsené vločky 30
Zemiaky, strukoviny, zelenina
- Zemiaky 6
- Šošovica 70
- Hrach 45
- Fazuľa 44
- Celer 10
- Cibuľa 1
- Fazuľové struky 5
- Zelený hrášok 80
- Chren 14
- Kapusta 6
- Karfiol 10
- Mrkva 2
- Uhorky 3
- Pór 3
- Rajčiny 4
- Redkvičky 6
- Repa červená 5
- Šalát hlávkový 5
- Špenát 23
- Kapusta biela 5
- Kapusta červená 8
- Huby 5
Ovocie
- Borievky 2
- Hrušky 1
- Jablka 1
- Jahody 5
- Marhule 0
- Slivky 1
- Hroznové víno 1
- Pomaranče 1
Hodnoty purinov prevzaté z Oddelenia klinickej výživy Fakultnej Thomayerovy nemocnice v Prahe.
MUDr. P. Šácha,
www.celostnimedicina.cz