Čo tak dať si špenát
Jedná sa o hodspodársky veľmi starú rastlinu, ktorá bola známe uz v starej Perzii. Z Perzie cez Arábiu sa rozšíril do Španielska a z neho do celej Európy.
Špenát obsahuje množstvo užitočných látok, avšak napriek zakorenenému názoru neobsahuje veľké množstvo železa. Tvrdí sa, že k tomu došlo v nejakom článku, kde bola pri hodnote železa posunutá desatinná čiarka. Avšak tiež sa nikdy nepodarilo tento článok či tvrdenie nájsť. Okrem teda už spomínaného železa sú v špenáte ďalej obsiahnuté karotenoidy, vrátane beta karoténu. Užívanie špenátu je teda všeobecne priaznivé pre naše oči, dokonca niektorí odborníci uvádzajú, že častejšie konzumácia špenátu pomáha predchádzať degenerácii žltej škvrny sietnice a vzniku šedého zákalu.
Dôležité je si tiež uvedomiť, že špenát obsahuje veľké množstvo vitamínu K (používaný pri liečbe porúch krvnej zrážanlivosti), teda ho nesmú užívať ľudia užívajúci warfarín (ktorý naopak znižuje náchylnosť krvi k tvorbe zrazenín) alebo jeho konzumáciu veľmi, veľmi starostlivo zvážiť. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že špenát obsahuje rastlinné látky, fytohormóny, ktoré pozitívne pôsobia na rozvoj svalstva. Z ďalších prvkov špenát obsahuje sodík, draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, meď, zinok alebo mangán.
Z vitamínov obsahuje vitamín C, D, E a vitamíny zo skupiny B (pyridoxín, kyanoko-balamínu - vitamín B12, tiamín, kyselinu listovú, riboflavín a niacín). Vitamíny C a A sa radí k antioxidantom, ktoré pomáhajú udržiavať dobrý stav kardiovaskulárneho aparátu a aj znižovať riziko infarktu. Kyselina listová spoločne so železom je dôležitá pre rozvoj červených krviniek. Špenát obsahuje ďalej látky cholín a inozitol, ktoré sú dôležité pre prevenciu aterosklerózy.
Ako je vidieť, špenát skrýva veľké množstvo látok prospešných pre zdravie. Tak si ho dajte pre zdravie.