Biopotraviny vs. bežné potraviny. Ktoré sú lepšie?
Pre biopotraviny hovorí minimálny obsah reziduálnych chemických látok, a to ako kontaminujúcich, tak aditívnych. Oproti konvenčným potravinám spotrebitelia udávajú aj lepšie senzorické vlastnosti (chuť, vôňa). Na druhú stranu štúdie, ktoré porovnávajú zloženie biopotravín a potravín konvenčných, prinášajú výsledky rozporuplné.
Hodnotenie je sťažené mnohými premennými (odroda, doba skladovania, atď), však nie je preukázané, že by boli biopotraviny jednoznačne kvalitnejšie. Na kvalitu bežných potravín sú kladené aj vysoké nároky a musia spĺňať prísne normy.
Ekologické hospodárstvo je šetrnejšie k životnému prostrediu
Z rady hľadísk sú biopotraviny určite lepšie, ako klasické potraviny. V prvom rade je ekologické hospodárstvo šetrnejšie k životnému prostrediu. Biopotraviny v porovnaní s konvenčnými majú však aj množstvo negatív.
Príkladom je menej atraktívny vzhľad, horšia technologická akosť (daná napríklad nižším obsahom lepku), nižšia dostupnosť, menší sortiment, vyššia cena (cena biopotravín oproti konvenčným je vyššia o 20-40%).
Následkom toho, že sa pri produkcii bioproduktov nepoužívajú chemické ochranné prostriedky, vykazujú bioprodukty vyššie znečistenie mikroorganizmami, hmyzom, roztočmi a je udávané aj vyššie riziko výskytu plesní.
Biopotravina neznamená zdraviu prospešná potravina
Rastliny neošetrené herbicídmi a pesticídmi sa musia chrániť sami za vzniku prírodných toxických látok (alkaloidy, furanokumariny), ktoré môžu pôsobiť ako alergény. Dôležité je tiež zdôrazniť, že biopotravina automaticky neznamená zdraviu prospešná potravina alebo potravina určená na chudnutie.
To ale samozrejme neznamená, že by biopotraviny neboli prínosom. Skôr konzumácia biopotravín nie je všemocná a základom zostáva pravidelná strava, pestrý jedálny lístok a čítanie zásad správnej výživy.
Výživové doplnky dajte telu to čo nemajú potraviny OKzdravie
zdroj: zizdrave.cz