Ako nenaletieť a kúpiť ten pravý olivový olej
Stojíte v obchode pred regálom plným olivových olejov a neviete, po akom siahnuť? Poradíme vám, na čo sa pri výbere zamerať, aby ste nenaleteli a nekúpili "podvodný" výrobok, ktorý má s tým pravým len málo spoločného.
Pre obsah organizmu prospešných mononenasýtených mastných kyselín, prírodných fenolových látok a ďalších ochranných látok, napr rastlinných sterolov, získal olivový olej punc "zdravého" oleja. Lenže niektorí výrobcovia do neho primiešavajú oleje lacnejšie, napríklad repkový alebo slnečnicový, alebo k nemu pridávajú olivový olej podradnejšej kvality, ktorý vydávajú za prvotriedny. Aby boli spotrebitelia chránení pred falšovateľmi, musí sa olivový olej v celej Európskej únii označovať a predávať podľa jednotných pravidiel.
Čo všetko musí obsahovať etiketa
Z etikety by sme mali predovšetkým zistiť, či bol olej vyrobený mechanickými postupmi za studena, alebo chemicky rafináciou. A tiež či je priamo z olív alebo až z výliskov, teda zo zvyškov po predchádzajúcom lisovaní. Najviac cenený je extra panenský olej, za studena a len mechanicky lisovaná šťava z najkvalitnejších olív, ktoré nesmú byť poškodené ani prezreté.
Na etikete musí byť uvedená aj akostná kategória olivového oleja. Tie sú štyri.
Extra panenský je výberová akosť olivového oleja získaného priamo z olív iba mechanickými postupmi.
Panenský olivový olej získaný priamo z olív iba mechanickými postupmi.
Olivový olej obsahuje zmes rafinovaného olivového oleja a panenského olivového oleja obsahuje len rafinovaný olivový olej a olej získaný priamo z olív.
Olivový olej z výliskov obsahuje len olej získaný spracovaním zvyškov po extrakcii olivového oleja a oleje získané priamo z olív. Alebo to môže byť olivový olej obsahujúci výlučne oleje získané spracovaním výliskov a oleje získané priamo z olív.
Ako je to s krajinou pôvodu?
Označenie pôvodu sa povinne uvádza na etiketách extra panenského a panenského olivového oleja. Významnú časť olejov tejto kategórie tvoria podľa Európskej komisie zmesi z rôznych únijných aj neúnijných štátov. V zmesi sa stráca špecifické chuťové vlastnosti olejov z jednotlivých pestovateľských oblastí.
Do roku 2009 bolo možné uvádzať ako krajinu pôvodu štát, odkiaľ pochádzala prevažujúca zložka oleja v zmesi, čo teraz nejde. Na etikete musí byť, že ide o zmes z EÚ, prípadne mimo EÚ, alebo zmes EÚ / mimo EÚ. Ak je krajinou pôvodu konkrétne stať, potom to znamená, že tam boli olivy ako zozbieraný, tak vylisovaný. Ak sa lisovňa nachádza v inej krajine, než boli olivy zozbierané, musia byť na etikete uvedené oba štáty. Pre zmesi olejov z únijných aj neúnijných štátov táto zásada platí tiež. V označení pôvodu je potom uvedené: "(extra) panenský olivový olej získaný v (Únii alebo názov dotknutého členského štátu) z olív zozbieraných v (Únii alebo názov dotknutého členského štátu alebo tretej krajiny)."
Čím tmavší je olej, tým zrelšie boli použité olivy
Farba oleja závisí na zrelosti použitých olív, výslednú akosť to však neovplyvňuje. Čím tmavší je olej, tým zrelšie boli použité olivy.
Bio olivový olej musí pochádzať z ekologicky vypestovaných olív bez chemických hnojív a pesticídov proti škodcom. Musí byť spracovaný nechemickými postupmi. Istotu, že to tak naozaj je, potvrdzuje na etikete certifikát pre biopotraviny v podobe lístočku zloženého z 12 únijných hviezdičiek.
Zdroj: časopis dTest