Najnovšie články
Príspevky
14. 11. 2012
Kľúče ku šťastiu
Chcem Ťa upozorniť, že toto je moja osobná skúsenosť. Tento zoznam som si vytvoril sám a v žiadnom prípade netvrdím, že pomyselných dôležitých kľúčov pre Teba môže byť viac či menej. Je možné, že časom sa aj pre mňa počet kľúčov zmení, pretože človek sa učí celý život a ten mi prinesie témy, životné skúsenosti, ktoré mi odhalia ešte viac.
14. 11. 2012
Cesta späť ku zdraviu
Vo svojej praxi som sa už stretol s mnohými pacientmi, ktorí sa dostali do ťažkej životnej situácie. Chceli by uskutočniť veľa životných cieľov, ale choroba ich zastavila.
S dôverou navštevujú svojho lekára, podnikajú mnohé vyšetrenia a dostávajú potom lieky, ale nakoniec si musia vypočuť vetu: "Nedá sa nič robiť, musíte sa s tou chorobou naučiť žiť, Vaša choroba je chronická, inými slovami nevyliečiteľná". Ako je to možné? Prečo nastala táto patová situácia? Naše telo je vybavené obranným mechanizmom. Ako to, že sa nedokáže vyliečiť? Prečo sa stále prejavuje ten nepríjemný zápal?
13. 11. 2012
Ako je dôležité mať v poriadku črevo
Črevo je najväčším orgánom v tele. Keby sme ho rozložili na plochu, získali by sme priestor veľký ako detské ihrisko. Vieme si predstaviť, čo nastane, keď táto plocha ochorie, ako to ovplyvní celého človeka.
13. 11. 2012
Malé semienko s bohatým účinkom
Ľanové semienko je cenené najmä pre vysokých obsah polynenasýtených mastných kyselín. Je vôbec najbohatším zdrojom omega 3 mastných kyselín. Je tiež zdrojom kyseliny alfa-linolénovej (ALA), čo je tiež dôležité, pretože tá sa premieňa na omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom - kyselinu eikosapentaenovú (EPA) a dokozahexaénovú (DHA), ktoré tiež podstatne prispievajú k ľudskému zdraviu, predovšetkým svojimi protizápalovými účinkami, ako aj k správnemu vývoju mozgu u detí.
7. 11. 2012
Na cholesterol s vlákninou
Cholesterol prijatý v potravinách živočíšneho pôvodu samozrejme nie je jedinou príčinou vzniku srdcových a cievnych chorôb, ale význam pre prevenciu týchto chorôb tým, že budeme dodržiavať popísaný pomer s rastlinnými a vlákniny, je jasný.
6. 11. 2012
Viac brokolice pre zdravie
Trvalo sto rokov, kým sme prišli na to, aký veľký prínos má pre naše zdravie brokolica. Ešte začiatkom 20. storočia nebola známou zeleninou. Začala sa pestovať v južnej Európe a prišla potom aj k nám. Dnes patrí medzi tzv modernú zeleninu.
5. 11. 2012
Reakcia organizmu na očistnú kúru Chlorella pyrenoidosa
Chlorella je široko očistný prostriedok.
Antioxidanty v nej obsiahnuté bránia dominové ničivé smršti voľných radikálov a tým znižujú množstvo bunkového odpadu. Minerálne látky a stopové prvky zvyšujú schopnosť buniek viazať vodu a vyplavovať odpadové látky. Rovnako účinne vytláčajú jedovaté kovy z tela a bráni ich kumulácii v organizme.
2. 11. 2012
Autoimunitné ochorenia štítnej žľazy
Hypotyreóza
Sa vyznačuje nedostatkom hormónov štítnej žľazy. Pri primárnej hypotyreóze je súčasne zvýšený TSH. Ak je zvýšenie TSH len nevýrazné a voľné tyroidálnych hormóny sú v norme, ide o latentnú hypotyreózu.
Hypotyreózu spôsobujú na 95% primárnej poruchy štítnej žľazy. Sekundárne a terciárne poruchy a konečne periférnej rezistencie k hormónom štítnej žľazy sa vyskytujú zriedkavo.
29. 10. 2012
Pečeň je najväčšou detoxikačnou továrňou v tele
Pri ochoreniach pečene, akými sú napríklad zápaly pečene alebo cirhóza pečene, sú poškodené mechanizmy týchto enzýmov, a tým vzniká hlavný problém s premenou a vylučovaním jedov do žlče. Ak človek užíva syntetické lieky, potom môže vystúpiť problém s vylučovaním takýchto liekov. Polčas rozpadu liečiv je predĺžený a hrozí otrava. Niektoré lieky pôsobia priamo a blokujú tvorbu enzýmov biotransformácie, a to predovšetkým spomínaného cytochrómu P-450. Príkladom sú niektoré hypnotiká.
29. 10. 2012
Wild Yam
Pretože pomáha pri harmonizácii hormonálneho systému, ktorý sa podieľa na metabolickej aktivite tela, môže wild yam druhotne pomáhať pri procese zníženie hmotnosti. Prednostne sa potom mobilizujú tukové zásoby na tých miestach v podkoží, kde je ich zmenšenie pri bežných diétach veľmi problematické. Redukcia váhy je podmienená len úbytkom tuku.